Żywienie dziecka, gdy jest jeszcze niemowlęciem, jest dla rodziców bardzo ważnym aspektem opieki nad nim. Jednocześnie rodzice mierzą się z obawami, czy na pewno zapewniają dziecku prawidłowy rozwój poprzez adekwatne do potrzeb żywienie. W prasie i mediach dużo pisze się na temat tzw. programowania żywieniowego w okresie pierwszych 1000 dni życia, kiedy to kształtują się wszelkie tkanki i układy, w tym układ nerwowy, którego prawidłowa praca determinuje całe późniejsze funkcjonowanie dziecka. Nic więc dziwnego, że rodzice czują dużą odpowiedzialność i chcą jak najlepiej wykonać swoje zadanie.
W Internecie łatwo można odnaleźć aktualne wytyczne prezentowane w postaci tzw. schematów żywie- nia niemowląt, które w klarowny sposób pokazują, kiedy należy wprowadzić nowe pokarmy do diety dziecka. Te wytyczne podyktowa- ne są aktualnymi badaniami naukowymi, które od- powiadają na pytania, jakie są potrzeby żywieniowe dziecka w danym miesiącu życia, a także jaki czas wprowadzania danego pokarmu zmniejszy ryzyko wystąpienia alergii na białka, które się w nim znaj- dują. Pomimo jasnego przedstawienia grafi cznego rodzice czują potrzebę zgłaszania się do dietety- ków, aby wyjaśnić wątpliwości, co do poprawności własnej interpretacji schematu lub zweryfi kowania, czy spożywane przez dziecko ilości są adekwatne do jego potrzeb. W jeszcze trudniejszej sytuacji są rodzice niemowląt, którzy z różnych powodów de- cydują się stosować diety alternatywne, o których nie wspominają powszechnie dostępne schematy żywienia niemowląt.W Internecie łatwo można odnaleźć aktualne wytyczne prezentowane w postaci tzw. schematów żywie- nia niemowląt, które w klarowny sposób pokazują, kiedy należy wprowadzić nowe pokarmy do diety dziecka. Te wytyczne podyktowa- ne są aktualnymi badaniami naukowymi, które od- powiadają na pytania, jakie są potrzeby żywieniowe dziecka w danym miesiącu życia, a także jaki czas wprowadzania danego pokarmu zmniejszy ryzyko wystąpienia alergii na białka, które się w nim znaj- dują. Pomimo jasnego przedstawienia grafi cznego rodzice czują potrzebę zgłaszania się do dietety- ków, aby wyjaśnić wątpliwości, co do poprawności własnej interpretacji schematu lub zweryfi kowania, czy spożywane przez dziecko ilości są adekwatne do jego potrzeb. W jeszcze trudniejszej sytuacji są rodzice niemowląt, którzy z różnych powodów de- cydują się stosować diety alternatywne, o których nie wspominają powszechnie dostępne schematy żywienia niemowląt.
Żywienie dziecka, gdy jest jeszcze niemowlęciem, jest dla rodziców bardzo ważnym aspektem opieki nad nim. Jednocześnie rodzice mierzą się z obawami, czy na pewno zapewniają dziecku prawidłowy rozwój poprzez adekwatne do potrzeb żywienie. W prasie i mediach dużo pisze się na temat tzw. programowania żywieniowego w okresie pierwszych 1000 dni życia, kiedy to kształtują się wszelkie tkanki i układy, w tym układ nerwowy, którego prawidłowa praca determinuje całe późniejsze funkcjonowanie dziecka. Nic więc dziwnego, że rodzice czują dużą odpowiedzialność i chcą jak najlepiej wykonać swoje zadanie.
Książka Agaty Głydy – znanej w internecie jako @psycholog_na_diecie – to pozycja niezwykle potrzebna w dzisiejszych pełnych niepokoju i wyśrubowanych oczekiwań czasach. Łączy rzetelną wiedzę psychodietetyczną i psychologiczną, przekazując treści w niezwykle przyjazny i empatyczny sposób.
czytaj dalej
Cukrzyca jest schorzeniem cywilizacyjnym prowadzącym do znacznego pogorszenia poziomu życia chorych. Niestety, z roku na rok staje się coraz bardziej powszechna, m.in. ze względu na zły sposób żywienia oraz osiadły tryb życia. Najbardziej dokuczliwa odmiana choroby to cukrzyca typu 1, gdzie konieczna jest insulinoterapia. Ma ona podłoże autoimmunologiczne, co niestety wiąże się z możliwością wystąpienia nieodwracalnych zmian w funkcjonowaniu organizmu. Problem ten dotyka głównie dzieci, które wymagają ścisłej kontroli w codziennym funkcjonowaniu.
czytaj dalej
dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska
Nowotwory głowy i szyi są istotnym problemem klinicznym w Polsce i na świecie. Dotyczą grupy nowotworów narządów jamy ustnej, wargi, gardła, zatok obocznych nosa, jamy nosa, gruczołów ślinowych oraz ucha. Wśród nowotworów głowy i szyi najczęściej spotykanym typem histologicznym jest rak płaskonabłonkowy1. Leczenie nowotworów głowy i szyi obarczone jest wysoką toksycznością, w związku z czym interwencja żywieniowa jest nieodłącznym jej elementem.
czytaj dalej