Janusz Kirenko, Anna Wiatrowska "Otyłość. Przystosowanie i uwarunkowania"i
Na rynku wydawniczym pojawiła się kolejna pozycja literaturowa poruszająca temat otyłości. Problematykę pracy stanowi psychospołeczne funkcjonowanie osób z otyłością. Data premiery: 26.05.2015 rok.
czytaj dalej
Diagnostyka wolnych rodników i potencjału antyoksydacyjnegoi
Firma Cambridge Diagnostics oferuje nowe urządzenie do pomiaru poziomu stresu oksydacyjnego. Analizator CR3000 określa ilość wolnych rodników i aktualny potencjał antyoksydacyjny oraz oznacza stężenie m.in. kwasu moczowego, hemogloginy, hematokrytu i wszystkich frakcji cholesterolu.
czytaj dalej
Genetyczne podłoże otyłościi
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska
Otyłość można uznać za jedną z ważniejszych i coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization), na świecie żyje około 1,6 miliarda ludzi z nadwagą i otyłością, których wskaźnik masy ciała (BMI) przekracza 25. Alarmujące jest to, że liczba ta stale rośnie.
czytaj dalej