Miód lipowy powstaje z nektarów i spadzi. W polskim klimacie pszczoły pozyskują go głównie z lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) i lipy drobnolistnej (Tilia cordata). Może mieć barwę od jasnożółtej do lekko zielonej i zależy ona od okresu jego zbioru, im później pozyskiwany tym odcień jest ciemniejszy. Podczas krystalizacji staje się złocistożółty. Jego smak jest określany jako ostry, gorzkawy, delikatnie ziołowy. Zapach wyraźnie lipowy.
W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do wspomagania leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Dodatkowo wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Wiele osób sięga po niego gdy jest narażonych na silny stres, gdyż ma właściwości uspokajające i odprężające.
Nowości literaturowe „500 przypraw i ziół leczniczych”, opracowanie zbiorowe
Publikacja stanowi obszerne kompendium wiedzy na temat przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje dotyczące jej pochodzenia, działania, a także ciekawe sposoby zastosowania, które dietetyk może wykorzystać w pracy z pacjentem. Data premiery: 28.10.2015 rok.
Firma DF Medica Polska Sp. J. oferuje nowe na Polskim rynku badanie profilu kwasów tłuszczowych polegające na analizie suchej kropli krwi. Analiza poziomu kwasów tłuszczowych we krwi może być elementem wczesnej profilaktyki chorób dietozależnych oraz umożliwia indywidualizację diety i suplementacji.
W dniach 2-3 października 2015 roku w Warszawie odbył się I Zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej „Od teorii do praktyki”, który był zjazdem inicjującym powstanie Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. W gronie wykładowców znaleźli się wybitni polscy naukowcy – prof. Jędrzej Antosiewicz i prof. Jan Górski oraz goście z zagranicy.