Ostatnie dekady to niezwykle intensywny czas badań nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobiomu jelit człowieka. Pokazały one, że mikrobiota jelit tworzy niezwykle złożony ekosystem, którego różnorodność i funkcjonowanie wpływa na cały organizm człowieka. W skład mikrobioty jelitowej wchodzą głównie gatunki należące do czterech typów Bacteroidetes, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria. Poza dominującymi bakteriami w skład mikrobioty jelitowej wchodzą archeony, grzyby i pierwotniaki1,2. Najnowsze badania pokazują, że mikrobiota jelitowa jest kluczowym mediatorem podstawowych funkcji organizmu człowieka, w tym metabolizmu, regulacji odporności, oporności na kolonizację, ale też reakcji na leki4,5. Mikrobiota jelitowa wpływa na stan bariery jelitowej, gospodarkę hormonalną, w tym wrażliwość na insulinę oraz glikemię, a także na produkcję neuroprzekaźników wpływających, np. na odczucia bólu trzewnego czy ogólne samopoczucie6. Warto pamiętać, że badania nad mikrobiotą jelitową i jej metabolitami w powiązaniu z wieloma chorobami, w tym zaburzeniami metabolicznymi nadal trwają, jednak można wykorzystywać wiedzę o poznanych gatunkach mikrobioty w dietoterapii pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi.
Mikrobiota jelitowa, jako kluczowy element w funkcjonowaniu organizmu, wykazuje znaczący wpływ na metabolizm, regulację procesów immunologicznych oraz patogenezę wielu chorób metabolicznych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń lipidowych. W ostatnich latach intensywne badania nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobioty jelitowej umożliwiły identyfikację mechanizmów jej oddziaływania na zdrowie człowieka.
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Otyłość stanowi jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju przewlekłej choroby nerek (PChN), przyczyniając się do jej progresji oraz wystąpienia powikłań. Złożone mechanizmy patofizjologiczne łączące te dwa schorzenia wymagają skutecznych interwencji terapeutycznych. Dietoterapia, w tym redukcja masy ciała i zastosowanie odpowiednich strategii żywieniowych, może znacząco spowolnić rozwój PChN, poprawiając rokowanie pacjentów i jakość ich życia.
czytaj dalej
mgr Adrianna Dąbrowska-Hulka
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna o autoimmunizacyjnym podłożu, która dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Oprócz tradycyjnych metod leczenia farmakologicznego, coraz więcej badań wskazuje na rolę dietoterapii i suplementacji w łagodzeniu objawów choroby.
czytaj dalej
Dr n. rol. Magdalena Leonkiewicz
Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, a jej skład jest ściśle uzależniony od codziennych wyborów żywieniowych. Odpowiednia dieta może wspierać rozwój pożytecznych bakterii, wpływając na procesy metaboliczne, immunologiczne oraz zapalne.
czytaj dalej