menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Rola mikrobioty jelitowej w zaburzeniach metabolicznych: wpływ probiotykoterapii na otyłość i choroby metaboliczne

Mikrobiota jelitowa, jako kluczowy element w funkcjonowaniu organizmu, wykazuje znaczący wpływ na metabolizm, regulację procesów immunologicznych oraz patogenezę wielu chorób metabolicznych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń lipidowych. W ostatnich latach intensywne badania nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobioty jelitowej umożliwiły identyfikację mechanizmów jej oddziaływania na zdrowie człowieka.

Ostatnie dekady to niezwykle intensywny czas badań nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobiomu jelit człowieka. Pokazały one, że mikrobiota jelit tworzy niezwykle złożony ekosystem, którego różnorodność i funkcjonowanie wpływa na cały organizm człowieka. W skład mikrobioty jelitowej wchodzą głównie gatunki należące do czterech typów Bacteroidetes, Firmicutes, Actinobacteria, Proteobacteria. Poza dominującymi bakteriami w skład mikrobioty jelitowej wchodzą archeony, grzyby i pierwotniaki1,2. Najnowsze badania pokazują, że mikrobiota jelitowa jest kluczowym mediatorem podstawowych funkcji organizmu człowieka, w tym metabolizmu, regulacji odporności, oporności na kolonizację, ale też reakcji na leki4,5. Mikrobiota jelitowa wpływa na stan bariery jelitowej, gospodarkę hormonalną, w tym wrażliwość na insulinę oraz glikemię, a także na produkcję neuroprzekaźników wpływających, np. na odczucia bólu trzewnego czy ogólne samopoczucie6. Warto pamiętać, że badania nad mikrobiotą jelitową i jej metabolitami w powiązaniu z wieloma chorobami, w tym zaburzeniami metabolicznymi nadal trwają, jednak można wykorzystywać wiedzę o poznanych gatunkach mikrobioty w dietoterapii pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi.

 

Mikrobiota jelitowa, jako kluczowy element w funkcjonowaniu organizmu, wykazuje znaczący wpływ na metabolizm, regulację procesów immunologicznych oraz patogenezę wielu chorób metabolicznych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i zaburzeń lipidowych. W ostatnich latach intensywne badania nad składem, funkcjami oraz dynamiką mikrobioty jelitowej umożliwiły identyfikację mechanizmów jej oddziaływania na zdrowie człowieka.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. biol. Anna M. Basińska

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalista ds. naukowych Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Uzyskała stopień doktora nauk biologicznych na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest autorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach oraz doświadczoną prelegentką. Obecnie związana jest z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu, który jako jednostka medyczna i badawcza realizuje wiele projektów naukowych i edukacyjnych oraz świadczy pacjentom usługi z zakresu nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej.


Czytaj więcej