menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wpływ kwasów tłuszczowych i proporcje kwasów tłuszczowych w diecie a układ immunologiczny

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Z GABINETU DIETETYKA

02-07-2018

18/2018

Zadaniem układu immunologicznego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych uzależnione jest od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, wieku, kondycji zdrowotnej, stresu, a także diety. Jednym ze składników diety o udowodnionym wpływie na układ immunologiczny są kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w regulacji odpowiedzi zapalnej organizmu.

Z chemicznego punktu widzenia kwasy tłuszczowe są to związki składające się z łańcucha węglowego o określonej ilości atomów węgla w łańcuchu i grupy lub grup karboksylowych. Ich podział może być różnoraki, a jego przedstawienie ułatwi zrozumienie dalszej części artykułu.

Kwasy tłuszczowe dzielimy następująco:

Jak wiadomo, kwasy tłuszczowe stanowią główne źródło tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania funkcji życiowych organizmu, w tym prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Dla przypomnienia, jeden gram tłuszczu dostarcza ok. 9 kcal energii, a 20–35% dziennego zapotrzebowania energetycznego u zdrowych dorosłych osób powinno pochodzić właśnie z tłuszczów1.

 

Kwasy tłuszczowe nasycone

Nasycone kwasy tłuszczowe syntetyzowane są w organizmie człowieka i ich dostarczanie z dietą nie wydaje się konieczne. Według najnowszych zaleceń ich spożycie wśród dorosłych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Należy przy tym jednak pamiętać, aby osiągnąć w diecie odpowiednią ilość tłuszczów (tj. 20–35% całkowitej dostarczonej energii).

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w tłuszczu mlecznym, zaś średniołańcuchowe – w oleju kokosowym (kwas laurynowy C12:0*, kwas mirystynowy C14:0). Z kolei długołańcuchowe kwasy tłuszczowe to najpowszechniej stosowany w społeczeństwie kwas palmitynowy (C16:0) znajdujący się w oleju palmowym, smalcu i tłuszczu wołowym oraz kwas stearynowy (C18:0), który spożywany jest wraz z masłem kakaowym czy tłuszczem wołowym1-3.

 

Zadaniem układu immunologicznego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych uzależnione jest od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, wieku, kondycji zdrowotnej, stresu, a także diety. Jednym ze składników diety o udowodnionym wpływie na układ immunologiczny są kwasy tłuszczowe, które uczestniczą w regulacji odpowiedzi zapalnej organizmu.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Politechniki Łódzkiej i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, na co dzień zajmuje się badaniami klinicznymi, autorka wielu publikacji naukowych i prelegentka konferencji naukowych.


Czytaj więcej