menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dominika Mękal

Doktorantka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dietetyczka w Radiology Therapeutic Center Poland w Krakowie oraz asystentka w Zakładzie Profilaktyki Onkologicznej.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Ocena stanu odżywania i sposobu żywienia wśród chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP)

Zgodnie z definicją „przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) to często występująca choroba, której można zapobiegać i którą można skutecznie leczyć, charakteryzująca się utrzymującymi się objawami ze strony układu oddechowego i ograniczeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe, spowodowanym przez nieprawidłowości w drogach oddechowych i/lub w tkance śródmiąższowej, wywołane przez istotne narażenie na szkodliwe cząstki lub gazy”.

czytaj dalej