menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Tłuszcze w diecie – przyjaciel czy wróg?

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

Za najlepszą dietę, w kontekście redukcji masy ciała i ochrony układu sercowo- -naczyniowego, uważano dietę niskotłuszczową i wysokowęglowodanową1. Wśród wielu konsumentów wciąż istnieje przekonanie, że aby poprawić zdrowie i zredukować masę ciała, należy wyeliminować je w pierwszej kolejności. Na szczęście zalecenia żywieniowe zmieniły się i rola kwasów tłuszczowych jest podkreślana jako niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Konieczna jest więc edukacja pacjentów w tym zakresie.

NOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE

W nowych zaleceniach żywieniowych, które zostały ogłoszone na V Narodowym Kongresie Żywieniowym, zwracano uwagę nie na ilość, tylko na jakość tłuszczów dostarczanych wraz z dietą. Według najnowszych wytycznych tłuszcze zwierzęce powinny być zastąpione tłuszczami pochodzenia roślinnego. Ograniczenie spożycia mięsa powinno się łączyć z wyeliminowaniem tłustego mięsa, wędlin i przetworów mlecznych, tj. serów topionych, serów żółtych czy śmietany. Zamiast tego w codziennej kuchni powinny być używane oleje roślinne, jak rzepakowy czy oliwa z oliwek, które są bogactwem wartościowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Całkowitej eliminacji powinny zostać także poddane niekorzystne dla zdrowia utwardzone oleje roślinne, które są źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych2. Według najnowszych norm żywienia człowieka z 2020 roku tłuszcze w diecie powinny stanowić 40% energii (w 7.–11. miesiącu życia), 35–40% (w 1.–3. roku życia) oraz 20–35% energii (w pozostałej grupie wiekowej)3.

Tłuszcze są trzecim podstawowym makroskładnikiem w diecie człowieka, tuż obok węglowodanów i białek. Do tej pory kojarzyły się nam negatywnie. Przez lata w edukacji żywieniowej kładziono nacisk na zrównoważenie spożycia kalorii i wydatkowania energii oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie – ze względu na gęstość energetyczną lipidów, w celu zmniejszenia spożycia kalorii.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Goc

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku Dietetyka. Kontynuuje edukację na stopniu magisterskim w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Członek zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.


Czytaj więcej