Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD), to – obok wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (ang. Ulcerative Colitis, UC), mikroskopowego czy nieokreślonego zapalenia jelita grubego – zaburzenie zaliczane do nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Infl ammatory Bowel Disease, IBD). Jest to grupa chorób przewodu pokarmowego charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym mogącym trwać przez bardzo długi czas; przebiega z naprzemiennie trwającymi okresami zaostrzeń i remisji.
ŹRÓDŁA SELENU
Selen jest mikroelementem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Naturalnie występuje w glebie i wodzie. W zależności od rejonu jego zawartość jest różna, w Polsce gleby są ubogie w selen.
Selen występuje również w produktach spożywczych, takich jak zboża, mięso, jaja, nabiał, drożdże, ryby czy skorupiaki. Ilość selenu w organizmach morskich znacząco zmniejsza się na skutek zjawiska, które nazywa się sekwestracją. Polega na „wyłapaniu” selenu przez związki rtęci, którymi zanieczyszczone są wody. Wchłanianie selenu różni się w zależności od związku, w jakim występuje, zwiększa je dodatek niektórych witamin, jak C, E i A.
Selen to mikroelement niezbędny do funkcjonowania układu enzymatycznego. Można go pozyskać z diety, ale ze względu na częste niedobory w glebie stosuje się fortyfikację nawozów oraz suplementację. Selen chroni komórki przed zniszczeniem, jego niedobór jest powiązany z rozwojem chorób autoimmunologicznych, czyli tych, które są związane z toczącym się w organizmie stanem zapalnym.