menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dietetyczne wspomaganie rekonwalescencji po przebytym COVID-19

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

Wiele przypadków zachorowania na ten rodzaj koronawirusa przebiegło bezobjawowo lub skąpoobjawowo, dzięki czemu okres rekonwalescencji pacjentów przebiegał sprawnie i nie wymagał niestandardowych interwencji. Niestety u pacjentów, u których przebieg choroby był ciężki bądź przed zachorowaniem występowało wiele chorób współistniejących, tj. otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, płuc, nerek czy wątroby okres rekonwalescencji był bardziej wymagający zarówno pod względem rehabilitacji, jak i wdrożonej dietoterapii3.

DIETA PRZY NAJCZĘSTSZYCH DOLEGLIWOŚCIACH WYSTĘPUJĄCYCH PO PRZEBYTYM COVID-19

Anemia
Ciężki przebieg COVID-19 w wielu przypadkach wiązał się z rozwojem ostrej niewydolności oddechowej, która skutkowała pojawieniem się infekcji wtórnych, zaburzeń pracy serca, tj. arytmii, a także anemii4. Anemia jeszcze przed pandemią była globalnym problemem zdrowia publicznego, który dotyka zarówno kraje rozwijające się, jak i rozwinięte, z towarzyszącymi temu poważnymi konsekwencjami dla zdrowia ludzi oraz ich rozwoju społecznego i gospodarczego5. Najczęstszymi jej objawami są: zmęczenie, senność, uczucie omdlenia i łatwa utrata tchu, bóle głowy, nieregularne bicie serca (kołatanie serca), zmieniony smak oraz dzwonienie w uszach (szumy uszne), co znacząco może wpływać na gorsze samopoczucie pacjenta, a także słabsze rezultaty prowadzonych działań rekonwalescencyjnych6.
W celu poprawy zdrowia pacjenta, u którego zdiagnozowano anemię bardzo ważne jest włączenie odpowiednio zbilansowanego sposobu żywienia, który będzie dostarczał odpowiednich ilości żelaza, a także kwasu foliowego i witaminy B12, których niedobory sprzyjają pogłębianiu się niedoborów żelaza. Bardzo ważne jest także zadbanie o odpowiednią podaż witaminy C wraz z posiłkami bogatymi w żelazo, gdyż witamina ta poprawia jego wchłanianie. W tabeli 1 zostały przedstawione produkty będące źródłem żelaza.
Przy układaniu diety dla pacjenta z anemią należy także pamiętać o tym, aby ograniczyć spożycie czarnej, mocnej herbaty w trakcie lub bezpośrednio przed lub po spożyciu posiłku. Niestety czarna herbata, tak lubiana przez Polaków, zawiera duże ilości związków zwanych taninami, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego7.

Pod koniec 2019 roku choroba COVID-19 wywołana szybkim rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 zaczęła dotykać coraz większej liczby ludności na całym świecie. W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła ogłosić stan pandemii, który trwa do dziś. Do końca sierpnia 2021 roku na całym świecie zachorowało ponad 200 milionów ludzi, niestety ponad 4 miliony osób zmarło z powodu ciężkiego przebiegu choroby. W Polsce COVID-19 dotknął prawie 3 miliony osób, z czego 2,5 miliona szczęśliwie wyzdrowiało.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Właściciel Poradni Dietetycznej "Na Wagę Zdrowia" w Lublinie oraz firmy szkoleniowe EduNutrica.pl. Specjalizuje się w żywieniu sportowców oraz dietoterapii chorób dietozależnych. Czynny sportowiec oraz instruktor sportów walki. Pasjonat kawy, członek Specialty Coffee Association.


Czytaj więcej

200 @ articleopis
HTTP status 200 OK
Controller ArticleController :: opisAction
Controller class App\FrontendBundle\Controller\ArticleController
Route name articleopis
Has session yes
463 ms
Total time 463 ms
Initialization time 19 ms
20.0 MB
Peak memory usage 20.0 MB
PHP memory limit 128 MB
117
Errors 0
Deprecated Calls 117
Silenced Errors 0
anon.
Logged in as anon.
Authenticated Yes
Token class AnonymousToken
21 ms
Render Time 21 ms
Template Calls 6
Block Calls 10
Macro Calls 0
17 in 12.46 ms
Database Queries 17
Query time 12.46 ms
Invalid entities 0
Second Level Cache disabled
0
Real Blocks 0
Containers 0
Events 0
Routing 350 Routes
Routes 350
Resources 487
Container 781 Services
Services 781
Parameter
namespaces
67
Twig Twig
Globals 14
Extensions 50
avail. Tests 15
avail. Filters 92
avail. Functions 65
2.8.18
Profiler token 87475e
Kernel name app
Environment dev
Debug enabled
PHP version 7.1.33-52+0~20230409.76+debian11~1.gbp03e0c6   View phpinfo()
PHP Extensions xdebug accel
PHP SAPI fpm-fcgi