Bakterie jelitowe odgrywają dużą rolę w naszym organizmie. Można nawet powiedzieć, że wpływają na większość funkcji organizmu. Jelita są uznawane za nasz drugi mózg, ponieważ bakterie jelitowe mogą produkować neuroprzekaźniki i wpływać na układ nerwowy. Brak równowagi w jelitach może prowadzić do takich objawów, jak: zaburzenia odporności, zmęczenie, zmiany hormonalne czy nawet problemy z pamięcią i koncentracją. Taki brak równowagi bardzo często spowodowany jest przez zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim, czyli SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth)1.
Warto pamiętać, że kwasy EPA i DHA, występujące w tłustych rybach, wykazują silne działanie przeciwzapalne, a także mogą hamować rozwój nowotworu sutka poprzez zmianę składu kwasów tłuszczowych błony komórkowej4,6. Dodatkowo wykazano, że zwiększona suplementacja omega-3 pochodzenia zwierzęcego u kobiet w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy alergicznej i atopowego zapalenia skóry u dziecka8,9.
Kwasy tłuszczowe omega-3, do których należy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-linolenowy (ALA), kojarzone są głównie z korzystnym wpływem na choroby sercowo-naczyniowe. Okazuje się jednak, że ich działanie jest znacznie szersze.