Ludzie od dawna poszukują sposobów na przedłużenie długości życia oraz poprawę jego jakości wraz z upływającymi latami. Długowieczność jest złożonym zjawiskiem, ponieważ wiele czynników wpływa na fizjologiczne szlaki starzenia się i długość życia. Wśród nich wymienia się m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, behawioralne, społeczno-demograficzne, jak i żywieniowe.
Niewydolność przewodu pokarmowego charakteryzuje się brakiem możliwości wchłaniania wody, elektrolitów, składników odżywczych, witamin oraz białka, tłuszczu i węglowodanów w ilości zapewniającej podtrzymanie funkcji życiowych. Wyróżnia się trzy podtypy niewydolności przewodu pokarmowego, które różnią się między sobą czasem trwania1. Typ 1 i 2 może trwać od kilku dni do kilku miesięcy, natomiast typ 3 jest przewlekły. Jednym z rozpoznań należących do grupy niewydolności przewodu pokarmowego jest zespół krótkiego jelita, który na skutek wspomnianych wcześniej problemów patofizjologicznych może prowadzić do poważnego niedożywienia.
Opieka dietetyka jest niezbędna w przywróceniu jak największej możliwości absorpcyjnej jelita na zasadzie jego żywieniowej rehabilitacji4. Szacuje się, że na świecie występowanie osób z zespołem krótkiego jelita to 3–4/milionów7. W USA w 2013 roku pacjentów z zespołem krótkiego jelita było 10 000–15 000, natomiast dokładna liczba chorych nie jest do końca znana6. U pacjentów z zespołem krótkiego jelita, którzy otrzymują żywienie pozajelitowe w warunkach domowych, przewidywaną 2- i 5-letnią długość przeżycia szacuje się odpowiednio na 80 i 70%. Warunkami, które determinują długość przeżycia pacjenta, jest pozostawiona długość jelita, wiek pacjenta, choroby współistniejące oraz doświadczenia zespołu prowadzącego6.
Podtyp | Czas wystąpienia | Szybkość rozpoczęcia | Patologia | Czas trwania |
Typ 1 | nabyty | ostry | łagodna lub niebezpieczna | <28 dni |
Typ 2 | nabyty/wrodzony | ostry | łagodna lub niebezpieczna | Tygodnie do miesięcy |
Typ 3 | nabyty/wrodzony | przewlekły | łagodna lub niebezpieczna | Miesiące do lat |
Zespół krótkiego jelita to jednostka chorobowa szczególnie uciążliwa dla pacjentów, która znacznie obniża komfort życia. Pacjenci cierpiący na tę przypadłość są w grupie ryzyka niedoboru wielu składników odżywczych, co skutkuje pogorszeniem stanu zdrowia. Opieka dietetyka jest niezwykle ważną częścią terapii w tym schorzeniu.