menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dieta śródziemnomorska w leczeniu zaburzeń lipidowych

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

Z GABINETU DIETETYKA

01-04-2025

58/2025

Zaburzenia lipidowe będące kluczowym czynnikiem ryzyka chorób sercowo- -naczyniowych, można skutecznie kontrolować poprzez zmiany w stylu życia, w tym odpowiednią dietę. Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najskuteczniejszych metod w leczeniu zaburzeń lipidowych i profilaktyce chorób układu krążenia.

Zaburzenia lipidowe charakteryzujące się niewłaściwymi stężeniami lipidów we krwi są obecnie jednymi z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i stanowią rosnący, globalny problem zdrowotny. Problem ten może dotyczyć ponad 60% populacji dorosłej i zwiększać się może wraz z wiekiem. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego modyfikacja niefarmakologiczna, czyli tzw. zmiana stylu życia są zalecane u wszystkich pacjentów z dyslipidemią jako nieodzowny element zarówno prewencji, jak i leczenia1. W przypadku pacjentów, u których konieczne jest zastosowanie leczenia farmakologicznego, terapia powinna mieć charakter złożony i obejmować również elementy związane ze zmianą sposobu żywienia i stylu życia.

Zaburzenia lipidowe będące kluczowym czynnikiem ryzyka chorób sercowo- -naczyniowych, można skutecznie kontrolować poprzez zmiany w stylu życia, w tym odpowiednią dietę. Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najskuteczniejszych metod w leczeniu zaburzeń lipidowych i profilaktyce chorób układu krążenia.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).


Czytaj więcej