menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Maliny - właściwości i wartość odżywcza

Dietetyk Barbara Laskus

SUPERFOODS

02-07-2018

18/2018

Pierwsze wzmianki o malinach wykorzystywanych przez człowieka pochodzą z zapisków datowanych na 300 lat p.n.e. Już od starożytności maliny doceniane były nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Wcześnie zauważono, że spożywanie malin działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie oraz wpływa korzystnie na regulację pracy układu pokarmowego. Prawdopodobnie to starożytni Rzymianie rozpowszechnili używanie malin jako lekarstwa. Owoce początkowo były zbierane z dziko rosnących krzaków, w XV wieku pojawiły się w przyklasztornych ogrodach, a dopiero trzy wieki później maliny zaczęto uprawiać na szeroką skalę. Odmiana rośliny oraz warunki środowiskowe w największym stopniu wpływają na zawartość składników bioaktywnych1.

PRZYPISY

  1. Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.), "Probl Hig Epidemiol" 96(2), 2015, 406–409.
  2. Burton-Freeman B.M., Sandhu A.K., Edirisinghe I., Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links, "Adv Nutr." 7(1), 2016, 44–65.
  3. Shukitt-Hale B., Thangthaeng N., Kelly M.E., Smith D.E., Miller M.G., Raspberry differentially improves age-related declines in psychomotor function dependent on baseline motor ability, "Food Funct." 13, 8(12), 2017, 4752–4759.
  4. Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna, "Postępy Fitoterapii" 4, 2010, 211–214.
  5. Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Dietary Supplementation with Raspberry Seed Oil Modulates Liver Functions, Inflammatory State, and Lipid Metabolism in Rats, "J Nutr" 145(8), 2015, 1793–1739.
  6. Bobinaite R., Viskelis P., Sarkinas A., Venskutonis P.R., Phytochemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of raspberry fruit, pulp, and marc extracts, "CyTA J Food" 11, 2013, 334–342.
  7. Karin Janssen P.L.T.M., Peter C.H. Hollman, Dini P. Venema, Wija A. van Staveren, Martijn B. Katan, Salicylates in Foods, "Nutrition Reviews" 54(1), 1996, 357–359.
  8. Bazylko A., Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, "Farm Pol" 66(7), 2010, 478–483.

O autorze

Dietetyk Barbara Laskus

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita.  


Czytaj więcej