GERD jest istotnym czynnikiem ryzyka przełyku Barretta, który stwierdza się u około 2% populacji i może ulec progresji do gruczolakoraka przełyku, zwłaszcza u chorych z długoletnią chorobą przebiegającą z nasilonymi lub występującymi codziennie objawami.
Otyłość jest chorobą przewlekłą, bez tendencji do samoistnego ustępowania, a częstotliwość zachorowań na całym świecie stale wzrasta. Jest ona spowodowana nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej (będącej naturalnym miejscem kumulowania się nadmiaru energii dostarczonej z pożywieniem). Otyłość jest obecnie najczęściej występującą chorobą, będącą skutkiem zaburzeń odżywiania o różnej etiologii, osiągającą według Światowej Organizacji Zdrowia rozmiary epidemii. Jest to problem nie tylko osób dorosłych – nadmierną masę ciała obserwuje się u coraz większego odsetka dzieci i młodzieży1 .
Powikłaniami choroby otyłościowej są przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. W 2019 roku wśród czynników ryzyka zgonu na pierwszym miejscu znajdowało się nadciśnienie tętnicze, na drugim palenie tytoniu, a następnie wysokie stężenie glukozy na czczo oraz zbyt wysoka wartość wskaźnika BMI (odpowiednio 3. i 4. miejsce)4.