Połowa dzieci na Madagaskarze jest niedożywiona, a 80% osób żyje za 1 $ dziennie. Ta tropikalna wyspa jaką jest Madagaskar, chociaż głównie znana z lemurów dzięki sympatycznej postaci Króla Juliana w rzeczywistości nie jest tak przyjaznym miejscem do życia. W tym kraju wskaźnik umieralności jest jednym z najwyższych na świecie.
Nie zmarnuj wakacji! Skorzystaj z probiotyków!
Czy wiesz, że osoby szczupłe i otyłe mają odmienny skład bakterii jelitowych? Czy wiesz, że odpowiednie bakterie jelitowe mogą ułatwić odchudzanie? Czy wiesz, że bardzo intensywny wysiłek może zaburzać funkcjonowanie jelit?
PRZYPISY
- Stanton M. V. et al., DIETFITS study (diet intervention examining the factors interacting with treatment success) - Study design and methods, “Contemp Clin Trials” 53, 151–161, 2017.
- Jandhyala S. M. et al., Role of the normal gut microbiota, “World J Gastroenterol” 21, 8787–8803, 2015.
- Morrison D. J., Preston T., Formation of short chain fatty acids by the gut microbiota and their impact on human metabolism, “Gut Microbes” 7, 189–200 (2016).
- Aydin S., Can vitamin K synthesis altered by dysbiosis of microbiota be blamed in the etiopathogenesis of venous thrombosis?, “Biosci Microbiota Food Health” 36, 73–74, 2017.
- Magnúsdóttir S., Ravcheev D., de Crécy-Lagard V., Thiele I., Systematic genome assessment of B-vitamin biosynthesis suggests co-operation among gut microbes, “Front Genet 6”, 2015.
- Ghazalpour A., Cespedes I., Bennett B. J., Allayee H., Expanding Role of Gut Microbiota in Lipid Metabolism, “Curr Opin Lipidol” 27, 141–147, 2016.
- Caricilli A. M., Saad M. J. A., The Role of Gut Microbiota on Insulin Resistance, “Nutrients 5”, 829–851, 2013.
- Trojan N., Satora P., Probiotyki i ich potencjalne właściwości antyoksydacyjne, „Post. Mikrobiol.”, 2017, 56, 1, 18–27.
- Alfadda A. A., Sallam R. M., Reactive Oxygen Species in Health and Disease, BioMed Research International, 2012, doi:10.1155/2012/936486.
- Western diets, gut dysbiosis, and metabolic diseases: Are they linked?: Gut Microbes, Vol 8, No 2. Available at: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19490976.2016.12708(Accessed: 23rd April 2018)
- Turnbaugh P. J., Backhed F., Fulton L., Gordon J. I., Marked alterations in the distal gut microbiome linked to diet-induced obesity, “Cell Host Microbe” 3, 213–223, 2008.
- Harris K., Kassis A., Major G., Chou C. J., Is the gut microbiota a new factor contributing to obesity and its metabolic disorders? “J Obes” 2012, 879151.
- Walsh N. P. et al., Position statement. Part one: Immune function and exercise, “Exerc Immunol Rev” 17, 6–63, 2011.
- Tilz G. P. et al., Increased immune activation during and after physical exercise, “Immunobiology” 188, 194–202, 1993.
- Allen J. M. et al., Voluntary and forced exercise differentially alters the gut microbiome in C57BL/6J mice, “J. Appl. Physiol.” 118, 1059–1066, 2015.
- Clark A., Mach N., Exercise-induced stress behavior, gut-microbiota-brain axis and diet: a systematic review for athletes, “J Int Soc Sports Nutr” 13, 43, 2016.
- Lamprecht M. et al., Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial, “J Int Soc Sports Nutr” 9, 45, 2012.
- Strasser B. et al., Probiotic Supplements Beneficially Affect Tryptophan–Kynurenine Metabolism and Reduce the Incidence of Upper Respiratory Tract Infections in Trained Athletes: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial, “Nutrients” 8, 2016.
Wino w czarnym kieliszku i przy czerwonym świetle jest słodsze, głośniejsze chrupanie sprawia, że chipsy wydają się świeższe, a sprzedaż ryby zwanej kłykaczem wzrosła o 1000 procent gdy jej nazwę zmieniono na antar patagoński. Jak zdefiniować gastrofizykę? Czym jest „pornografia spożywcza”? Jakie korzyści i zagrożenia płyną z przyjemności jedzenia? O tym w najnowszej książce wydanej przez Świat Książki.
Mimo wakacji, już teraz warto przyjrzeć się temu co organizatorzy konferencji i szkoleń przygotowują dla nas na jesień. W listopadzie we Wrocławiu odbędzie się IX edycja konferencji "Żywienie, zdrowie i choroby".