menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Dieta a zaburzenia hormonalne u kobiet trenujących: wpływ żywienia na zdrowie i wyniki sportowe

Wzrost liczby kobiet trenujących wyczynowo stawia przed nimi nowe wyzwania, zarówno w kontekście fizycznym, jak i żywieniowym. Odpowiednia dieta stanowi fundament wydolności sportowej, a jej niedobory mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, które znacząco wpływają na zdrowie i wyniki.

Zainteresowanie kobiet uprawianiem sportu wyczynowego sukcesywnie wzrasta. Fizjologia wysiłku fizycznego i wynikające z niej potrzeby żywieniowe kobiet pod wieloma względami są podobne do mężczyzn. Jednak różnice w masie i składzie ciała oraz odmienności wynikające z dymorfizmu płciowego powodują, że kobiety stanowią grupę zwiększonego ryzyka niedoborów energii oraz niektórych składników pokarmowych. Nieprawidłowo skomponowana dieta ma wpływ na gospodarkę hormonalną trenujących kobiet.

Wzrost liczby kobiet trenujących wyczynowo stawia przed nimi nowe wyzwania, zarówno w kontekście fizycznym, jak i żywieniowym. Odpowiednia dieta stanowi fundament wydolności sportowej, a jej niedobory mogą prowadzić do zaburzeń hormonalnych, które znacząco wpływają na zdrowie i wyniki.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Izabela Grabowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk sportowy, psychodietetyk. Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (gdzie uzyskała tytuł dr n. med.). Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej. Współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie).


Czytaj więcej