menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

ARFID u dzieci – wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne w zaburzeniach karmienia

Zaburzenie ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) staje się coraz częściej rozpoznawane u dzieci, u których wybiórcze i ograniczone przyjmowanie pokarmów wpływa na zdrowie fizyczne oraz psychospołeczne. Zróżnicowany obraz kliniczny tego zaburzenia, które nie zawsze bywa od razu dostrzegane, stanowi poważne wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne.

W gabinetach pediatrów, dietetyków, psychologów czy neurologopedów można zaobserwować coraz więcej zgłaszających się rodziców z dziećmi w różnym wieku, które prezentują zachowania żywieniowe powszechnie określane mianem wybiórczego/ selektywnego jedzenia.

W wielu przypadkach podobne zachowania żywieniowe są traktowane jako etap w rozwoju dziecka, np. w przypadku neofobii pokarmowej, której nasilenie u niektórych dzieci wzrasta w okolicach 18 m.ż., potem stopniowo po 6. roku życia zaczyna ustępować, przy czym nie obserwuje się zazwyczaj u tych dzieci niekorzystnego wpływu takich zachowań żywieniowych na rozwój fizyczny i psychiczny1. Zdarza się jednak, że takie zachowania związane z wybiórczością nie mijają, a wręcz obserwuje się ich nasilenie. Dieta dziecka zaczyna zawężać się coraz bardziej, a w jadłospisie dziecka dominują stale te same produkty czy potrawy. Taki model żywienia zaczyna wpływać na kontakty społeczne, które zaczynają stanowić wyzwanie zarówno dla rodziców, jak i dziecka. Zaczynają pojawiać się oznaki sugerujące niedobory pokarmowe pod postacią braku przyrostów masy ciała czy wzrostu oraz obserwuje się odchylenia w laboratoryjnych wykładnikach stanu odżywienia. Takie niepokojące i nasilające się objawy mogą sugerować zaburzenia karmienia lub odżywiania ARFID.

Zaburzenie ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) staje się coraz częściej rozpoznawane u dzieci, u których wybiórcze i ograniczone przyjmowanie pokarmów wpływa na zdrowie fizyczne oraz psychospołeczne. Zróżnicowany obraz kliniczny tego zaburzenia, które nie zawsze bywa od razu dostrzegane, stanowi poważne wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr inż. Dorota Szymańska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku dietetyka kliniczna. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Szczególnie interesuje się neofobią pokarmową, wybiórczością pokarmową i ARFID. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi, chorobami genetycznymi oraz wymagającymi leczenia żywieniowego. Wspiera terapią karmienia dzieci i ich rodziny, współpracując z lekarzami, neurologopedami, terapeutami SI i psychologami. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej oraz jako prelegentka na konferencjach. Prywatnie pasjonatka górskich wycieczek i miłośniczka dobrej książki.


Czytaj więcej