Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
W wielu dyscyplinach sportowych (w szczególności dotyczy to gier zespołowych) spożywanie alkoholu po zakończonym treningu czy też zawodach, niejednokrotnie w znacznych ilościach, stanowi nierozłączny element codzienności życia sportowca. Choć może wydać się to zaskakujące, badania wskazują sportowców jako grupę osób bardziej skłonną do konsumpcji alkoholu w nadmiarze1. Z tego powodu warto odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań związanych w szczególności z wpływem spożycia alkoholu na proces regeneracji organizmu sportowca po zakończonej sesji treningowej czy też ukończonych zawodach sportowych.
Alkohol a proces resyntezy glikogenu
Spożycie alkoholu w okresie powysiłkowym wpływa negatywnie na proces odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego uszczuplonego w wyniku sesji wysiłkowej2. Autorzy cytowanego badania wywnioskowali, że bezpośredni wpływ alkoholu na proces resyntezy glikogenu mięśniowego nie jest do końca jasny, a jako główną przyczynę jego negatywnego oddziaływania na regenerację powysiłkową wskazali zaniedbanie przez sportowców elementu strategii żywieniowej uwzględniającej spożycie odpowiedniej ilości węglowodanów.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?