
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
W wielu dyscyplinach sportowych (w szczególności dotyczy to gier zespołowych) spożywanie alkoholu po zakończonym treningu czy też zawodach, niejednokrotnie w znacznych ilościach, stanowi nierozłączny element codzienności życia sportowca. Choć może wydać się to zaskakujące, badania wskazują sportowców jako grupę osób bardziej skłonną do konsumpcji alkoholu w nadmiarze1. Z tego powodu warto odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań związanych w szczególności z wpływem spożycia alkoholu na proces regeneracji organizmu sportowca po zakończonej sesji treningowej czy też ukończonych zawodach sportowych.
Alkohol a proces resyntezy glikogenu
Spożycie alkoholu w okresie powysiłkowym wpływa negatywnie na proces odbudowy zasobów glikogenu mięśniowego uszczuplonego w wyniku sesji wysiłkowej2. Autorzy cytowanego badania wywnioskowali, że bezpośredni wpływ alkoholu na proces resyntezy glikogenu mięśniowego nie jest do końca jasny, a jako główną przyczynę jego negatywnego oddziaływania na regenerację powysiłkową wskazali zaniedbanie przez sportowców elementu strategii żywieniowej uwzględniającej spożycie odpowiedniej ilości węglowodanów.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Moim zdaniem wiele osób, również tych, które na co dzień zajmują się dietetyką, popełnia poważny błąd, tj. traktuje olej kokosowy jako świetne źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Obok powszechnie znanych zaburzeń, takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia. W artykule opisano nieklasyfikowane do tej pory jednostki związane z nieprawidłowymi wzorcami odżywiania się.