57% dzieci poniżej 3 roku życia ma próchnicę (rys. 1)2, a za główną przyczynę uznaje się błędy w żywieniu. Na jakość zębów, podatność na próchnicę wpływają następujące czynniki: dieta (zarówno obecna dziecka, jak i matki w czasie ciąży), skład śliny oraz poziom świadomości prozdrowotnej rodziców.
Próchnica zębów (łac. caries dentium) – to bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego1.
W codziennej praktyce spotykamy się często z mitem słabych zębów, a jego początków możemy szukać u podstaw świadomości rodziców, również w kwestii żywienia. Niestety, mimo łatwości dostępu do informacji oraz wiedzy w zakresie profilaktyki próchnicy, w dalszym ciągu jako stomatolodzy obserwujemy bardzo wysoki wskaźnik występowania próchnicy u najmłodszych.
Mikrobiota okresu dziecięcego – efekt działania czynników pre- i postnatalnychi
Dietetyk Daria Kotek
Prace przeglądowe sugerują, że dysbioza jelitowa (zaburzenia w składzie ilościowym i jakościowym mikrobioty jelitowej) może przyczyniać się do rozwoju kolki jelitowej, martwiczego zapalenia jelit noworodków (ang. Necrotizing Enterocolitis, NEC), alergii pokarmowych czy atopowego zapalenia skóry (AZS).
czytaj dalej
Żywienie dzieci w wieku 1–3 lati
Dietetyk kliniczny Ewa Grabani
Prawidłowe żywienie dzieci stanowi fundamentalny czynnik w prawidłowym rozwoju dziecka. Niezmiernie istotne jest prawidłowe zbilansowanie całodziennego jadłospisu. Jak więc prawidłowo zbilansować jadłospis dziecka w wieku 13–36 miesięcy?
czytaj dalej
Relacja z IV Narodowego Kongresu Żywieniowegoi
Redakcja
25 i 26 stycznia 2019 r. w Warszawie odbył się IV Narodowy Kongres Żywieniowy organizowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Tegoroczne wydarzenie poświęcone było tematyce otyłości oraz zaburzeń odżywiania wśród dzieci i młodzieży.
czytaj dalej