57% dzieci poniżej 3 roku życia ma próchnicę (rys. 1)2, a za główną przyczynę uznaje się błędy w żywieniu. Na jakość zębów, podatność na próchnicę wpływają następujące czynniki: dieta (zarówno obecna dziecka, jak i matki w czasie ciąży), skład śliny oraz poziom świadomości prozdrowotnej rodziców.
Próchnica zębów (łac. caries dentium) – to bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego1.

W codziennej praktyce spotykamy się często z mitem słabych zębów, a jego początków możemy szukać u podstaw świadomości rodziców, również w kwestii żywienia. Niestety, mimo łatwości dostępu do informacji oraz wiedzy w zakresie profilaktyki próchnicy, w dalszym ciągu jako stomatolodzy obserwujemy bardzo wysoki wskaźnik występowania próchnicy u najmłodszych.