menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Diety wegetariańskie i wegańskie u dzieci

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

DIETETYKA DZIECIĘCA

01-09-2021

37/2021

W czerwcu br. w „American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) ukazała się publikacja podsumowująca wyniki badań dzieci wegetariańskich i wegańskich, będąca owocem współpracy Institute of Child Health, University College London (UCL) oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD). Badania te, prowadzone w IPCZD od 2010 r., dostarczają kompleksowych danych na temat stanu zdrowa małych wegetarian i wegan, w tym po raz pierwszy informacje na temat biomarkerów krwi i zdrowia kości u wegan. Stanowią one również jedyne źródło szczegółowych informacji na temat zdrowia współczesnych wegańskich dzieci w wieku powyżej 3 lat, ponieważ wcześniejsze badania w tej populacji pochodzą z lat 80.

CHARAKTERYSTYKA BADANIA Publikacja podsumowująca najważniejsze wyniki projektu badawczego dotyczącego zdrowia dzieci wegańskich i wegetariańskich prowadzonego w Klinice Pediatrii i Żywienia IPCZD nosi tytuł „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”. W projekcie brało udział 187 zdrowych 5–10-letnich polskich dzieci: 63 wegetarian, 52 wegan i 72 dzieci na diecie tradycyjnej. Dzieci na diecie tradycyjnej były dopasowane do wegetarian i wegan pod względem płci, wieku i podobieństwa warunków środowiskowych, w jakich się wychowywały. Czas stosowania diet bezmięsnych wynosił średnio ok. 5–6 lat. Naukowcy zbadali wiele parametrów, takich jak wzrost, masa i skład ciała, gęstość kości, liczne markery ryzyka sercowo-naczyniowego (m.in. lipidogram, insulina na czczo, glukoza na czczo, wskaźnik insulinooporności HOMA-IR, białko C reaktywne wysokiej czułości [hs-CRP] oraz stan odżywienia wybranymi witaminami i mikroelementami), oznaczając stężenia witaminy B12, homocysteiny, morfologii, ferrytyny w surowicy. Pod lupę została wzięta również dieta dzieci, jednak dokładne dane dotyczące spożycia składników odżywczych ukażą się w oddzielnej publikacji. Analizy danych zostały skorygowane o szereg czynników stylu życia, społeczno-ekonomicznych oraz medycznych w celu „wyłączenia” ich wpływu na wyniki i uzyskania informacji o związku samej diety z badanymi parametrami.

W czerwcu br. w „American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) ukazała się publikacja podsumowująca wyniki badań dzieci wegetariańskich i wegańskich, będąca owocem współpracy Institute of Child Health, University College London (UCL) oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD). Badania te, prowadzone w IPCZD od 2010 r., dostarczają kompleksowych danych na temat stanu zdrowa małych wegetarian i wegan, w tym po raz pierwszy informacje na temat biomarkerów krwi i zdrowia kości u wegan. Stanowią one również jedyne źródło szczegółowych informacji na temat zdrowia współczesnych wegańskich dzieci w wieku powyżej 3 lat, ponieważ wcześniejsze badania w tej populacji pochodzą z lat 80.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

CZYTAM ARTYKUŁY

Współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY. Prowadzi konsultacje medycyny żywienia oraz programy terapii żywieniowej w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.


Czytaj więcej