Redakcja
Serdecznie zapraszamy na czwartą już edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej PAD „Psychika a Dietetyka”, która odbędzie sie w Łodzi w dniach 18-19 kwietnia 2020 r.
Konferencja poświęcona jest tematyce psychologiczno-żywieniowej, związanej z zależnościami między odżywianiem a stanem psychicznym. Podzielona została na część wykładową (18 kwietnia) i warsztatową, zaplanowaną na kolejny dzień.
Podczas części wykładowej poruszone zostaną tematy dotyczące m.in. wpływu diety na nasz wiek epigenetyczny, zależności między mikrobiomem a wyborami żywieniowymi oraz edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami.
Udział w części warsztatowej konferencji umożliwi uczestnikom m.in. zdobycie wiedzy dotyczącej emocjonalnego jedzenia wśród dzieci, dialogu motywującego jako skutecznego narzędzia
w rozmowie z niezmotywowanym pacjentem oraz racjonalnego podejścia do zdrowego żywienia.
https://pad.eletive.pl
czytaj dalej
Praca z pacjentem który ma problem z podjadaniem, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością jest skomplikowana i wymaga działań zespołowych. Na pierwszym miejscu w takim zespole musi być dietetyk, który prowadzi merytorycznie cały proces – ustala kaloryczność posiłków czy zapotrzebowanie u pacjenta. Jednak doświadczenie uczy, że do zmiany szkodliwych nawyków konieczne jest też zrozumienie emocji samego pacjenta, podanie jego motywów do zmiany i wydobycie ich na „światło dzienne”. Jest to niezbędne do ustanowienia z pacjentem realistycznego celu, podzielenia go na mniejsze etapy, a po drodze nauczenie kontroli apetytu przez między innymi odróżnienie stopnia sytości i głodu. Specjalnie dla takich osób w Centrum Rozwoju w Gdańsku pod superwizją PTTPBDMiR powstał 9-tygodniowy program „Asertywne odchudzanie”. Dietetyk i terapeuta czasem z pomocą psychiatry czy innego lekarza pomaga pacjentowi zachęca i ocenia realistyczność wyznaczonego celu. Wśród pacjentów są często osoby, które już wielokrotnie próbowały poradzić sobie ze szkodliwymi nawykami i obciążone są smutkiem, złością i poczuciem winy. Ważnym akcentem w trakcie jego trwania jest akceptacja punktu widzenia uczestnika, który w każdej chwili może asertywnie powiedzieć: muszę odpocząć, potrzebuje przerwy, chcę zrobić krok w tył, żeby zweryfikować swoje cele czy motywy i nie musi to wcale oznaczać przerwania czy opóźnienia dojścia do sukcesu. W zespole siła – więcej o programie w kolejnym numerze „Współczesnej Dietetyki”.
czytaj dalej
Redakcja
W tym roku warto zarezerwować czas w maju i wybrać się na konferencję dietetyczną do Krakowa. W dniach od 8–9 maja odbędzie się tam po raz kolejny konferencja poświęcona żywieniu dzieci. Tym razem tematyka będzie skupiona na roli mikrobioty w zdrowiu dziecka. Dzięki trzem sesjom tematycznym każdy specjalista żywienia dzieci znajdzie coś dla siebie. Do czynnego udziału organizatorzy zapraszają również koła naukowe. Wśród nurtujących tematów konferencji postaramy się rozstrzygnąć „Czy istnieje otyłość sarkopeniczna u dzieci?”, „Czy probiotyki mogą zaszkodzić?” oraz porozmawiamy o mikrobiocie heliakalnej. Cały program konferencji znajduje się na stronie https://szpitalzdrowia.pl/v-konferencja- -zywienie-dziecka-wczoraj-i-dzis/. Organizatorem jest Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie.
czytaj dalej