
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Celiakia ponad dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, a zapadalność na tę chorobę mieści się w granicach 0,2–5,6%1.
Przyczyną tej choroby jest trwała nietolerancja glutenu, stanowiącego białko zapasowe występujące w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Gluten złożony jest z trzech rodzajów białek: prolaminy (gliadyna), gluteliny (glutenina) i albuminy. Największą część z nich, bo około 50% stanowi podfrakcja gliadyna, blisko 33% zawartości tego białka to glutenina, a pozostała część glutenu to białka należące do albumin. Głównym czynnikiem etiologicznym choroby trzewnej jest rozpuszczalne w alkoholu białko – gliadyna, złożone z dwóch aminokwasów: kwasu glutaminowego i proliny. Należy podkreślić, że gliadyna stanowi podfrakcję prolamin obecnych w pszenicy, a toksycznym jej odpowiednikiem są występujące w życie – sekalina, w jęczmieniu – hordeina czy w owsie – awenina1,2. U osób chorych na celiakię spożycie glutenu w diecie prowadzi do procesów zwyrodnieniowych w jelicie cienkim (powstanie nacieków limfocytowych w śluzówce jelita, zwiększenie krypt między kosmkami), a w dalszym ciągu do zaniku kosmków jelitowych. Przyczynić się to może do nieprawidłowego wchłaniania substancji pokarmowych, niedożywienia i w związku z tym występowania wielu objawów klinicznych (biegunka, spadek masy ciała, osteoporoza, niedokrwistość)1,2,3,9,21.
Objawy celiakii mogą być bardzo zróżnicowane, często w ogóle nie kojarzone z tym typem choroby. Biorąc pod uwagę objawy, jakie mogą towarzyszyć celiakii, wyróżnia się 4 podstawowe postacie kliniczne tej jednostki chorobowej:
U dzieci często w większości występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, natomiast u osób dorosłych przeważają objawy pozajelitowe (wymienione wyżej w tabeli). Celiakia klasyczna często zamiennie występuje pod pojęciem celiakii jawnej, objawowej. Poza wymienionymi powyżej typami celiakii, w literaturze często można spotkać również takie terminy jak celiakia utajona i celiakia bezobjawowa:
We wszystkich wyżej wymienionych postaciach celiakii w badaniu serologicznym występują przeciwciała charakterystyczne dla celiakii. Ponadto obecne są antygeny HLA DQ2/i lub HLA DQ8, a także podczas badania histopatologicznego wykryte zostały zmiany w jelicie cienkim.
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Celiakia ponad dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, a zapadalność na tę chorobę mieści się w granicach 0,2–5,6%1.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.
W ciągu ostatnich 40 lat udowodniono, że choroba Hashimoto (z ang. Hashimoto’s Thyroiditid, HT) ma podłoże autoimmunizacyjne i jest spowodowana interakcją między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiska1,2.