menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Wpływ kawy na mikrobiotę jelitową

Kawa, jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, od lat fascynuje badaczy swoim działaniem na zdrowie człowieka. Choć jej właściwości pobudzające są powszechnie znane, coraz więcej dowodów sugeruje, że może mieć również istotny wpływ na naszą mikrobiotę jelitową.

Kawa, ze względu na swój wyjątkowy smak oraz właściwości pobudzające jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jej spożycie w wielu miejscach na świecie jest swoistym rytuałem, nadającym jej wyjątkowe miejsce w kulturze. Rozbudza ona również umysły naukowców, próbujących ocenić jej wpływ na różne aspekty zdrowia człowieka oraz wpływ na wydolność fizyczną. Właściwości prozdrowotne kawy zostały wielokrotnie udowodnione w aspekcie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, cukrzycy typu II, neurodegeneracyjnych i wielu innych. Jednak od niedawna badacze próbują ocenić wpływ spożycia kawy na mikrobiotę jelitową, mającą kluczowe znaczenie dla utrzymania homeostazy organizmu człowieka.

Kawa, jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, od lat fascynuje badaczy swoim działaniem na zdrowie człowieka. Choć jej właściwości pobudzające są powszechnie znane, coraz więcej dowodów sugeruje, że może mieć również istotny wpływ na naszą mikrobiotę jelitową.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Marcin Osowski

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk w „Praktyczna Strona Dietetyki” specjalizujący się w pracy z młodymi sportowcami. Od 2015 roku wykładowca akademicki. Obecnie w Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach oraz Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu Autor publikacji w recenzowanych  czasopismach polsko- i anglojęzycznych oraz współautor książek z zakresu dietetyki. Prelegent na wielu konferencjach naukowych. Pasjonat kawy i biegania. Prywatnie ojciec gromadki dzieci.


Czytaj więcej