menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Miód manuka – zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego

dr n. med. Aneta Kościołek

SUPERFOODS

01-04-2025

58/2025

Miód manuka zyskuje na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Wytwarzany z nektaru rośliny Leptospermum scoparium, zawiera unikalny czynnik manuka (UMF), który świadczy o jego jakości i wartości rynkowej. Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomagające gojenie ran sprawiają, że miód manuka staje się cenionym produktem na całym świecie.

Rosnąca świadomość korzyści zdrowotnych miodu manuka przyczyniła się do wzrostu popytu na całym świecie. Miód manuka (ang. Manuka honey, MH) powstaje z nektaru kwiatów drzewa Leptospermum scoparium, pochodzącego z Nowej Zelandii i południowo- -wschodniej Australii i jest produkowany głównie w Nowej Zelandii. Manuka ma charakterystyczny bogaty ziemisty smak i może posiadać różnorodne kolory (od głęboko kremowego do głęboko bursztynowego), w zależności od wieku, produkcji miodu, technik przetwarzania i warunków przechowywania. Czynniki wpływające na kolor stanowią również źródła zmienności składu MH

Miód manuka zyskuje na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Wytwarzany z nektaru rośliny Leptospermum scoparium, zawiera unikalny czynnik manuka (UMF), który świadczy o jego jakości i wartości rynkowej. Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomagające gojenie ran sprawiają, że miód manuka staje się cenionym produktem na całym świecie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.


Czytaj więcej