Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na wszelkie obszary życia. Stale zwiększająca się świadomość konsumentów, powszechny dostęp do światowych badań, a także większe zaufanie do dietetyków sprawiają, że rośnie liczba osób doceniających znaczenie odpowiednio skomponowanej diety. Podczas, gdy sporo miejsca poświęca się np. diecie w czasie ciąży, wciąż niewiele kobiet zwraca uwagę na dietę podczas miesiączki i tuż przed nią, traktując napięcie przedmiesiączkowe i związane z nim złe samopoczucie jako nieodzowne podczas „tych dni”.
Nudności pojawiające się przede wszystkim w pierwszym trymestrze ciąży nie stanowią tak dużego problemu dla ciężarnej jak wymioty, szczególnie o ciężkim przebiegu. Pacjentki zmagające się z nudnościami mogą mieć obniżony apetyt, który w większości przypadków, poprzez wprowadzenie odpowiednich zalecenia dietetycznych, jesteśmy w stanie poprawić. Natomiast występowanie wymiotów wiąże się z możliwym spadkiem masy ciała ciężarnej, a w trudnych przypadkach nawet z ketonurią, znacznym odwodnieniem, zasadowicą metaboliczną, a w konsekwencji z zaburzeniami w obrębie gospodarki elektrolitowej organizmu. W związku z tym w sytuacji zdiagnozowania u ciężarnej niepowściągliwych wymiotów w pierwszej połowie ciąży lekarze zalecają hospitalizację1–3.
Specyfika występowania niepowściągliwych wymiotów
Co ciekawe, częstsze występowanie niepowściągliwych wymiotów ciężarnych obserwuje się w krajach zachodnich, przede wszystkim wśród kobiet zamieszkujących tereny miejskie. Młode kobiety będące pierworódkami zalicza się do grupy o największym ryzyku wystąpienia HEG. Do tej grupy położnicy klasyfikują także ciąże wielopłodowe, występowanie chorób trofoblastycznych i wad płodu (np. trisomia 21). Na wystąpienie HEG narażone są również kobiety, u których pojawiały się niepowściągliwe wymioty w wywiadzie rodzinnym, cierpiące na chorobę lokomocyjną i/lub zmagające się z migrenami. Co ciekawe, u kobiet spodziewających się dziecka płci żeńskiej uporczywe wymioty występują częściej niż u kobiet spodziewających się dziecka płci męskiej1–5.
Pierwszy trymestr ciąży kojarzy się kobietom najczęściej z takimi dolegliwościami, jak: nudności oraz wymioty. Faktycznie, ponad połowa ciężarnych zmaga się ze wspomnianymi problemami ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być łagodne, umiarkowane, a u niektórych kobiet bardzo ciężkie w swym przebiegu, określane przez położników jako niepowściągliwe wymioty ciężarnych (HEG, Hyperemesis Gravidarum). Dotykają one około 2% kobiet będących w ciąży. Czy takie pacjentki także mogą trafić do gabinetu dietetycznego? W jaki sposób specjalista od żywienia może im pomóc? Czy istnieją zalecenia dietetyczne łagodzące nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych?