Pierwszy trymestr ciąży kojarzy się kobietom najczęściej z takimi dolegliwościami, jak: nudności oraz wymioty. Faktycznie, ponad połowa ciężarnych zmaga się ze wspomnianymi problemami ze strony przewodu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być łagodne, umiarkowane, a u niektórych kobiet bardzo ciężkie w swym przebiegu, określane przez położników jako niepowściągliwe wymioty ciężarnych (HEG, Hyperemesis Gravidarum). Dotykają one około 2% kobiet będących w ciąży. Czy takie pacjentki także mogą trafić do gabinetu dietetycznego? W jaki sposób specjalista od żywienia może im pomóc? Czy istnieją zalecenia dietetyczne łagodzące nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych?
Czy dieta może łagodzić PMS?
Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na wszelkie obszary życia. Stale zwiększająca się świadomość konsumentów, powszechny dostęp do światowych badań, a także większe zaufanie do dietetyków sprawiają, że rośnie liczba osób doceniających znaczenie odpowiednio skomponowanej diety. Podczas, gdy sporo miejsca poświęca się np. diecie w czasie ciąży, wciąż niewiele kobiet zwraca uwagę na dietę podczas miesiączki i tuż przed nią, traktując napięcie przedmiesiączkowe i związane z nim złe samopoczucie jako nieodzowne podczas „tych dni”.
PRZYPISY
- https://www.webmd.com/women/pms/features/diet-and-pms#2
 - https://www.bda.uk.com/foodfacts/pms.pdf
 
Głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na różnorodność bakteryjnej flory jelitowej i jej funkcjonalność jest dieta. Zmieniony skład mikroflory jelitowej powszechnie występuje u chorych na celiakię i – w świetle ostatnich badań – uważany jest za jeden z ważniejszych czynników biorących udział w patogenezie choroby.
Praktyczne aspekty wprowadzenia nowego rozporządzenia o ochronie danych osobowych wraz z dokumentacją.
