
Żywienie w sarkopenii u osób w podeszłym wieku
Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.
Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.
Sarkopenia wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia szerokiego zakresu działań niepożądanych, w tym upośledzenia sprawności ruchowej, zwiększonej zachorowalności i śmiertelności2.
Od lat mamy świadomość, że żywienie chorych było często niezbilansowane i niskiej jakości, co pokrywa się z wnioskami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku o żywieniu w szpitalu, którego najważniejszy i najbardziej zatrważający wniosek brzmi: „System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach”2.
Od lat mamy świadomość, że żywienie chorych było często niezbilansowane i niskiej jakości, co pokrywa się z wnioskami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku o żywieniu w szpitalu, którego najważniejszy i najbardziej zatrważający wniosek brzmi: „System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach”2.