menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Przeciwzapalne działanie kiełków brokułów u osób cierpiących na otyłość

Kiełki brokułów są produktem bogatym w składniki antyoksydacyjne. Z tego powodu produkt ten jest przedmiotem wielu badań i poszukuje się jego nowych zastosowań w dietoterapii wielu chorób.

PRZYPISY

  1. Świeca M., Gawlik-Dziki U., Dziki D., Baraniak B., Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 45(3):488-493, 2012.
  2. Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, „Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej”, 64:590-603, 2010.
  3. Lopez-Chillon M.T., Carazo-Diaz C., Prieto-Merino D., Zafrilla P., Moreno D.A., Villano D., Effects of long-term consumption of broccoli sprouts on inflammatory markers in overweight subjects., “Clinical Nutrition”, 2018,  https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.006

O autorze

Weronika Strugała

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Swoje doświadczenie zdobywała w róznych poradniach i szpitalach. Jej głównym obszarem zainteresowania jest wpływ żywienia na płodność oraz tzw. programowanie żywieniowe.


Czytaj więcej