Otyłość − to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
Tabela 1. Rokitnik zwyczajny a praca układu krążenia2, 6.
Dawka rokitnika zwyczajnego
|
Obiekt/model badawczy
|
Rezultat stosowania
|
28 g owoców rokitnika (90 dni stosowania) |
229 dorosłych zdrowych osób |
|
0,7 g/kg/dobę sproszkowanych owoców rokitnika (60 dni stosowania) |
szczury z nadciśnieniem tętniczym podatne na udar mózgu |
|
150 mg/kg/dobę wyciągu z nasion rokitnika | szczury karmione sacharozą |
|
9,7 mg/kg/dobę rokitnika
|
psy z ostrą niewydolnością serca
|
|
1 ml/dobę oleju z nasion rokitnika (90 dni stosowania) |
króliki karmione dietą o wysokiej zawartości cholesterolu |
|
500 μg/ml ekstraktów z owoców i liści rośliny | in vitro (model limfocytów ze stresem oksydacyjnym) |
|
400 mg/kg/dobę ekstraktu z resztek nasion rokitnika (30 dni stosowania) |
szczury z cukrzycą |
|
koncentrat składający się z borówek wysokich i rokitnika zwyczajnego (suplement diety) | 30 dzieci z cukrzycą typu 1 |
|
5 g/dobę oleju z rokitnika (30 dni stosowania) |
12 zdrowych mężczyzn o normalniej ilości lipidów we krwi |
|
Owoce rokitnika stanowią bogate źródło składników mineralnych. Części miękkie zawierają sporo potasu (168–219 mg/100 g), magnez (8,3–9,5 mg/100 g), wapń (5–7,2 mg/100g) i żelazo (od 1,24 mg/100 g), a także pierwiastki śladowe1. Jak na owoce mają także pokaźną ilość witamin, gdyż zawierają średnio: 900 mg/dl witaminy C (znacznie więcej niż w przypadku większości roślin jagodowych i sadowniczych), do 60 mg/dl prowitaminy A, tokoferole (do 160 mg/dl), kwas foliowy (do 0,79 mg/dl), witaminę K1 (0,9–15 mg/100 g) oraz witaminy z grupy B: B1 (0,016–0,035 mg/100 g), B2 (0,03-0,05 mg/100 g), B6 (do 0,079 mg/100g)1, 7.
Związki zawarte w rokitniku przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi, zmniejszenia ciśnienia oraz agregacji płytek, wpływając na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo rokitnik ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, cytoochronne i antystresowe. W badaniach wykazuje się przydatność rokitnika w leczeniu chorób nowotworowych, chorób skóry, wrzodów żołądka, stanów zapalnych, urazów ścięgien i więzadeł, zakrzepicy czy cukrzycy8, 9.
Obecnie na polskim rynku można dostrzec nieco więcej produktów z rokitnika lub z dodatkiem rokitnika, w tym soki i nektary, dżemy, przyprawy do mięs, wina. Nadal jednak jego właściwości są mało znane wśród konsumentów, a zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej tej roślinie i śledzić pojawiające się wyniki badań z zastosowaniem rokitnika u ludzi.