Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
GLOSSARY
Food Hypersensitivity (FHS) - nadwrażliwość pokarmowa | prevalence - występowanie, rozpowszechnienie |
contaminated - zanieczyszczony, zakażony | allergic march - marsz alergiczny |
lectins - lektyny |
plant-derived - pochodzenia roślinnego |
food allergy - alergia pokarmowa | pollen - pyłek |
histamine - histamina | dander - łupież zwierzęcy |
capillary dilation - rozszerzenie naczyń krwionośnych | dust mite - roztocz |
permeability - przepuszczalność | venom - jad |
hives - pokrzywka, wysypka | cross-reaction - reakcja krzyżowa |
itching - swędzenie | hazelnut - orzech laskowy |
sinusitis - zapalenie zatok | brazil nut - orzech brazylijski |
rhinitis - zapalenie śluzówki nosa | pecan - orzech pekan |
bronchitis - zapalenie oskrzeli | pistachio - orzech pistacjowy |
anaphylaxis - anafilaksja | cashew - nerkowiec |
anaphylactic shock - szok anafilaktyczny | mammal - ssak |
cutaneous - skórny | tingling - mrowienie |
herpetiform dermatitis - choroba Duhringa | swelling - opuchlizna |
gripe - kolka | oral allergy syndrome - zespół alergii jamy ustnej |
atopic dermatitis - atopowe zapalenie skóry | stone fruit - owoc pestkowy |
yeast - drożdże | ragweed - ambrozja |
salicylates - salicylany | mugwort - bylica pospolita |
sulfite - siarczyn | Non-Celiac Gluten Sensitivity - nieceliakalna nietolerancja glutenu |
course - przebieg |