
CO WPŁYWA NA ZDROWIE NASZEJ SKÓRY?
Skóra człowieka stanowi pierwszą linię obrony przed szkodliwym wpływem środowiska i jest ważna dla ochrony przed utratą wody i w kontekście regulacji temperatury ciała. Jest estetycznym „interfejsem” z atrybutami fizycznymi, które stanowią podstawę pierwszego wrażenia na temat zdrowia i urody danej osoby.
Przyjmowanie suplementów diety umożliwia zrównoważoną dystrybucję składników odżywczych do skóry. Gdy suplementy diety są przyjmowane, w układzie trawiennym (a w szczególności w żołądku) enzymy rozkładają duże cząsteczki składników odżywczych na mniejsze: peptydy są przekształcane w aminokwasy, tłuszcze i węglowodany w cukry, a minerały i witaminy stają się biodostępne1. Składniki odżywcze w drobniejszej postaci mogą przenikać przez komórki nabłonka jelitowego do krwiobiegu i tym samym być rozprowadzone po całym ciele do narządów, które przyswajają pożądane związki1.
W przeciwieństwie do kosmetyków o zastosowaniu miejscowym suplementy diety muszą pokonać dziewięciometrowy odcinek i przejść przez różne obszary naszego ciała, zanim trafią do celu. Dlatego dotarcie do skóry zajmuje im więcej czasu, zwykle rezultaty są widoczne w ciągu pierwszych dwóch tygodni suplementacji2,3. Skóra, jako największy narząd w ciele, otaczający wszystkie inne organy i połączony z nimi, jest bogato zaopatrzona w naczynia krwionośne i silnie unerwiona, co umożliwia szybką dystrybucję dodatkowych składników odżywczych z krwiobiegu4.
Zanieczyszczenie środowiska i ekspozycja na słońce (promieniowanie UV) powodują powstawanie wolnych rodników, a także reaktywnych form tlenu, które mogą się gromadzić i powodować stres oksydacyjny, powiązany ze zmianami skóry pojawiającymi się podczas starzenia6. Stres oksydacyjny uruchamia ścieżki uszkodzeń komórkowych i może powodować starzenie się komórek, czyli tzw. fotostarzenie5,6.
Skóra naturalnie zawiera ochronne przeciwutleniacze, enzymy i mikroelementy pochodzące z krążenia, jednak dostępność tych cząsteczek spada wraz z wiekiem i ekspozycją na środowisko, dlatego organizm wymaga suplementacji w celu wsparcia tej odporności7,8.
Owies jest dobrze znaną i zaufaną częścią diety, która oferuje wyjątkowe korzyści zdrowotne, dzięki czemu jest idealnym składnikiem produktów na rynku nutrikosmetycznym. Szeroka gama składników odżywczych zawartych w owsie przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia i wspiera zdrowy wygląd skóry.

*jak podano na saszetce w sekcji „Instrukcja gotowania
DLACZEGO COLLOIDAL OATMEAL JEST IDEALNY DO SUPLEMENTACJI NUTRIKOSMETYCZNEJ?
Pochodzenie i proces produkcji
W opatentowanym procesie firma Oat Services zidentyfikowała sposób na poprawę tradycyjnej techniki otrzymywania owsa koloidalnego dzięki zastosowaniu nowoczesnej metody zmniejszenia wielkości cząstek. Zamiast mielenia, które powoduje rozpad i degradację szeregu kluczowych dla skóry cząsteczek w owsie, zastosowano wytłaczarki niskociśnieniowe, które umożliwiają przekształcenie skrobi do stanu wstępnie zżelowanego, co daje następujące korzyści9:
- wstępne rozpuszczanie skrobi owsianej, skutkujące uzyskaniem znacząco drobniejszych cząstek przed procesem mielenia,
- zmianę postaci kompleksu olej/skrobia w celu bardziej wydajnego rozbicia cząstek,
- delikatne uszkodzenie ścianek skrobi, co poprawia rozpuszczalność i wchłanianie substancji czynnych w komórkach,
- zmniejszenie obciążeń mikrobiologicznych – bakterii, drożdży i pleśni do bardzo niskich poziomów.
Porównanie z tradycyjną owsianką
Płatki owsiane są popularnym wyborem na śniadanie ze względu na korzyści odżywcze i zastrzyk energii, który dają. Zjedzenie miski owsianki rano może dostarczyć niektórych składników odżywczych, które znajdują się w Colloidal Oatmeal, jednak stężenie tych związków jest znacznie niższe. Ponadto zaawansowany proces produkcji Colloidal Oatmeal powoduje zwiększenie biodostępności tych składników i dodatkowo wzmacnia ich efektywność po spożyciu.
Proces podgrzewania owsianki wpływa niekorzystnie na szereg niezbędnych składników odżywczych – redukuje ich ilość i skuteczność ich działania. Awenantramidy są wrażliwe na wysokie temperatury, po podgrzaniu następuje hydroliza wiązań amidowych, co prowadzi do ich rozkładu10. Podczas podgrzewania obserwuje się też znaczną redukcję masy cząsteczkowej betaglukanu owsianego, co osłabia właściwości antyoksydacyjne i w efekcie pogarsza odpowiedź glikemiczną i trawienie11. W badaniach wykazano również, że ilość rozpuszczalnych białek zmniejszyła się po ugotowaniu.
Podsumowanie korzyści w porównaniu z owsianką
- Wyższa zawartość przeciwutleniaczy, betaglukanu i białek.
- Trzy razy większe stężenie awenantramidów, dobrze znanego składnika aktywnego, który ma korzystny wpływ na stan zdrowia skóry.
- Produkt wstępnie przetworzony, który może być spożywany na zimno, co niweluje degradację kluczowych składników odżywczych podczas gotowania.
Suplement z Colloidal Oatmeal zapewnia więcej korzyści odżywczych w porównaniu z codziennym spożywaniem owsianki.
COLLOIDAL OATMEAL: OCHRONA ORAZ WSPARCIE PROMIENNEJ I JĘDRNEJ SKÓRY
Udowodnione mechanizmy pozytywnego wpływu na zdrowie skóry – badanie in vitro
Zdolność koloidalnego owsa do wpływania na ekspresję genów w skórze została przetestowana w badaniu in vitro.
- Colloidal Oatmeal wykazuje wielokierunkowe działanie na kilku poziomach.
- Colloidal Oatmeal stymuluje ekspresję genów zaangażowanych w łagodzenie wielu mechanizmów antyoksydacyjnych i starzeniowych oraz wspomaga zapobieganie im, a także wpływa znacząco na oznaki reakcji twarzy na stres.
Wojciech Piotrowski
Protec Ingredia Polska Sp. z o.o.
Kontakt: wojciechpiotrowski@protecingredia.com
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Otyłość i zespół jelita drażliwego (IBS) coraz częściej współwystępują, co sugeruje istnienie tych samych mechanizmów patofizjologicznych, w tym dysbiozy jelitowej i zaburzeń osi mózg–jelito. Maślan sodu, będący kluczowym metabolitem mikrobioty, wykazuje właściwości przeciwzapalne, wzmacnia barierę jelitową oraz moduluje sygnalizację hormonalną, co czyni go obiecującym składnikiem terapeutycznym zarówno w leczeniu otyłości, jak i zespołu jelita nadwrażliwego.
czytaj dalej
dr n. o zdr. Emilia Kałędkiewicz
Mikroelementy odgrywają istotną rolę w procesach nowotworzenia, wpływają na stres oksydacyjny, regulację cyklu komórkowego i odpowiedź immunologiczną. Zaburzenia ich homeostazy – zarówno niedobory, jak i nadmiary – mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych oraz wpływać na rokowanie i skuteczność terapii onkologicznej.
czytaj dalej
dr n. med i n. o zdr. Karolina Janion
Kwas masłowy, będący jednym z głównych metabolitów wytwarzanych przez mikroflorę jelitową, zyskuje coraz większe uznanie w świecie onkologii. Jego zdolność do regulacji procesów zapalnych, wpływu na ekspresję genów i wspomagania apoptozy komórek nowotworowych sprawia, że postrzegany jest nie tylko jako kluczowy element zdrowia jelit, ale również jako obiecujący składnik terapii wspomagającej leczenie nowotworów.
czytaj dalej