menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Colloidal Oatmeal. Piękno od wewnątrz, czyli owies koloidalny w suplementach diety

 

CO WPŁYWA NA ZDROWIE NASZEJ SKÓRY?

Skóra człowieka stanowi pierwszą linię obrony przed szkodliwym wpływem środowiska i jest ważna dla ochrony przed utratą wody i w kontekście regulacji temperatury ciała. Jest estetycznym „interfejsem” z atrybutami fizycznymi, które stanowią podstawę pierwszego wrażenia na temat zdrowia i urody danej osoby.

Przyjmowanie suplementów diety umożliwia zrównoważoną dystrybucję składników odżywczych do skóry. Gdy suplementy diety są przyjmowane, w układzie trawiennym (a w szczególności w żołądku) enzymy rozkładają duże cząsteczki składników odżywczych na mniejsze: peptydy są przekształcane w aminokwasy, tłuszcze i węglowodany w cukry, a minerały i witaminy stają się biodostępne1. Składniki odżywcze w drobniejszej postaci mogą przenikać przez komórki nabłonka jelitowego do krwiobiegu i tym samym być rozprowadzone po całym ciele do narządów, które przyswajają pożądane związki1.

W przeciwieństwie do kosmetyków o zastosowaniu miejscowym suplementy diety muszą pokonać dziewięciometrowy odcinek i przejść przez różne obszary naszego ciała, zanim trafią do celu. Dlatego dotarcie do skóry zajmuje im więcej czasu, zwykle rezultaty są widoczne w ciągu pierwszych dwóch tygodni suplementacji2,3. Skóra, jako największy narząd w ciele, otaczający wszystkie inne organy i połączony z nimi, jest bogato zaopatrzona w naczynia krwionośne i silnie unerwiona, co umożliwia szybką dystrybucję dodatkowych składników odżywczych z krwiobiegu4.

Zanieczyszczenie środowiska i ekspozycja na słońce (promieniowanie UV) powodują powstawanie wolnych rodników, a także reaktywnych form tlenu, które mogą się gromadzić i powodować stres oksydacyjny, powiązany ze zmianami skóry pojawiającymi się podczas starzenia6. Stres oksydacyjny uruchamia ścieżki uszkodzeń komórkowych i może powodować starzenie się komórek, czyli tzw. fotostarzenie5,6.

Skóra naturalnie zawiera ochronne przeciwutleniacze, enzymy i mikroelementy pochodzące z krążenia, jednak dostępność tych cząsteczek spada wraz z wiekiem i ekspozycją na środowisko, dlatego organizm wymaga suplementacji w celu wsparcia tej odporności7,8.

Owies jest dobrze znaną i zaufaną częścią diety, która oferuje wyjątkowe korzyści zdrowotne, dzięki czemu jest idealnym składnikiem produktów na rynku nutrikosmetycznym. Szeroka gama składników odżywczych zawartych w owsie przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia i wspiera zdrowy wygląd skóry.

*jak podano na saszetce w sekcji „Instrukcja gotowania

 

DLACZEGO COLLOIDAL OATMEAL JEST IDEALNY DO SUPLEMENTACJI NUTRIKOSMETYCZNEJ?

Pochodzenie i proces produkcji

W opatentowanym procesie firma Oat Services zidentyfikowała sposób na poprawę tradycyjnej techniki otrzymywania owsa koloidalnego dzięki zastosowaniu nowoczesnej metody zmniejszenia wielkości cząstek. Zamiast mielenia, które powoduje rozpad i degradację szeregu kluczowych dla skóry cząsteczek w owsie, zastosowano wytłaczarki niskociśnieniowe, które umożliwiają przekształcenie skrobi do stanu wstępnie zżelowanego, co daje następujące korzyści9:

 

Porównanie z tradycyjną owsianką

Płatki owsiane są popularnym wyborem na śniadanie ze względu na korzyści odżywcze i zastrzyk energii, który dają. Zjedzenie miski owsianki rano może dostarczyć niektórych składników odżywczych, które znajdują się w Colloidal Oatmeal, jednak stężenie tych związków jest znacznie niższe. Ponadto zaawansowany proces produkcji Colloidal Oatmeal powoduje zwiększenie biodostępności tych składników i dodatkowo wzmacnia ich efektywność po spożyciu.

Proces podgrzewania owsianki wpływa niekorzystnie na szereg niezbędnych składników odżywczych – redukuje ich ilość i skuteczność ich działania. Awenantramidy są wrażliwe na wysokie temperatury, po podgrzaniu następuje hydroliza wiązań amidowych, co prowadzi do ich rozkładu10. Podczas podgrzewania obserwuje się też znaczną redukcję masy cząsteczkowej betaglukanu owsianego, co osłabia właściwości antyoksydacyjne i w efekcie pogarsza odpowiedź glikemiczną i trawienie11. W badaniach wykazano również, że ilość rozpuszczalnych białek zmniejszyła się po ugotowaniu.

 

Podsumowanie korzyści w porównaniu z owsianką

Suplement z Colloidal Oatmeal zapewnia więcej korzyści odżywczych w porównaniu z codziennym spożywaniem owsianki.

 

COLLOIDAL OATMEAL: OCHRONA ORAZ WSPARCIE PROMIENNEJ I JĘDRNEJ SKÓRY

Udowodnione mechanizmy pozytywnego wpływu na zdrowie skóry – badanie in vitro

Zdolność koloidalnego owsa do wpływania na ekspresję genów w skórze została przetestowana w badaniu in vitro.

 

Wojciech Piotrowski
Protec Ingredia Polska Sp. z o.o.
Kontakt: wojciechpiotrowski@protecingredia.com

PRZYPISY

  1. Kiela P.R., Ghishan F.K., Physiology of intestinal absorption and secretion. „Best Practice & Research Clinical Gastroenterology” 2016;30(2), s. 145–159. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2016.02.007.
  2. Pérez-Sánchez A., Barrajón-Catalán E., Herranz-López M. i wsp., Nutraceuticals for skin care: a comprehensive review of human clinical studies. „Nutrients” 2018;10(4), nr art. 403. https://doi.org/10.3390/nu10040403.
  3. Meléndez-Martínez A.J., Stinco C.M., Mapelli-Brahm P., Skin carotenoids in public health and nutricosmetics: the emerging roles and applications of the UV radiation-absorbing colorless carotenoids phytoene and phytofluene. „Nutrients” 2019;11(5), nr art. 1093. https://doi.org/10.3390/nu11051093.
  4. Betts J.G., Young K.A., Wise J.A. i wsp. (red.), Anatomy and Physiology 2e, wyd. 2, OpenStax, Houston 2022. Dostępne online: https://openstax.org/details/books/anatomy-and-physiology-2e (dostęp: 30.04.2025).
  5. Shanbhag S., Nayak A., Narayan R. i wsp., Anti-aging and sunscreens: paradigm shift in cosmetics. „Advanced Pharmaceutical Bulletin” 2019;9(3), s. 348–359. https://doi.org/10.15171/apb.2019.042.
  6. Amaro-Ortiz A., Yan B., D'Orazio J.A., Ultraviolet radiation, aging and the skin: prevention of damage by topical cAMP manipulation. „Molecules” 2014;19(5): 6202–6219. https://doi.org/10.3390/molecules19056202.
  7. Shindo Y., Witt E., Han D. i wsp., Dose-response effects of acute ultraviolet irradiation on antioxidants and molecular markers of oxidation in murine epidermis and dermis. „Journal of Investigative Dermatology” 1994;102, s. 470–475. https://doi.org/10.1111/1523-1747.ep12373027.
  8. Thiele J.J., Traber M.G., Packer L., Depletion of human stratum corneum vitamin E: an early and sensitive in vivo marker of UV induced photo-oxidation. „Journal of Investigative Dermatology” 1998;110, s. 756–761. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.1998.00169.x.
  9. Decker E.A., Rose D.J., Stewart D., Processing of oats and the impact of processing operations on nutrition and health benefits. „British Journal of Nutrition” 2014;112 Suppl. 2, s. S58–S64. https://doi.org/10.1017/s000711451400227x.
  10. Bryngelsson S., Dimberg L.H., Kamal-Eldin A., Effects of commercial processing on levels of antioxidants in oats (Avena sativa L.). „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2002;50(7), s. 1890−1896. https://doi.org/10.1021/jf011222z .
  11. Paudel D., Dhungana B., Caffe M. i wsp., Review of health-beneficial properties of oats. „Foods” 2021;10(11), nr art. 2591. https://doi.org/10.3390/foods10112591.

Czytaj więcej