Czy i jak neofobia żywieniowa powiązana jest z autyzmem? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy i opublikowali swoje wyniki badań w publikacji Autism spectrum disorder and food neophobia: clinical and subclinical links w „The Amercian Journal of Clinical Nutrition”1.
Dynamiczny rozwój medycyny i farmakologii w ostatnich dekadach sprzyja wspomaganiu zdrowia i wydłużaniu życia mieszkańców „zachodniego świata”. Rewolucyjny postęp technologiczny oraz poprawa infrastruktury szpitalnej pozwalają coraz częściej wygrywać walkę ze schorzeniami somatycznymi, zapewniając jednocześnie zadowalającą jakość życia starzejącego się społeczeństwa. W związku ze zmieniającą się strukturą demograficzną społeczeństw i odchodzeniem od wielopokoleniowych systemów rodzinnych na rzecz struktur nuklearnych, cywilizacja zachodnia staje w obliczu nowych wyzwań. Jednym z nich jest optymalna opieka i budowanie postaw prozdrowotnych u osób starszych, w celu minimalizacji ryzyka wystąpienia zaburzeń poznawczych i ich konwersji do zespołów otępiennych prowadzących do utraty samodzielności. Jednym z najważniejszych elementów budowania dobrostanu seniorów, obok aktywności poznawczej, fizycznej i społecznej, jest optymalna dieta.
Prawidłowo funkcjonujący mózg jest jednym z narządów o najwyższej aktywności metabolicznej, wykorzystującym znaczną część spożywanych składników odżywczych oraz energii. Jego funkcjonowanie zależne jest od glukozy, zużywając około 20% całkowitego stężenia glukozy we krwi1. Ponadto, utrzymanie prawidłowo funkcjonującej tkanki nerwowej jest ściśle regulowane i zależy od optymalnego spożycia witamin, strukturalnych składników odżywczych oraz składników mineralnych2. Wysokie zapotrzebowanie na energię powoduje, że optymalna sprawność komórek nerwowych podatna jest na jakąkolwiek niedoczynność metaboliczną spowodowaną niedoborem niezbędnych składników odżywczych3. Neurony – to komórki postmitotyczne, które są wyjątkowo wyspecjalizowane i długowieczne, w rezultacie czego mają ograniczoną zdolność radzenia sobie ze stresem środowiskowym i gromadzeniem zdarzeń związanych z wiekiem4. Dodatkowo, ponieważ neurony w mózgu nie regenerują się, nagromadzenie uszkodzeń może przekroczyć możliwości mechanizmów naprawczych5. Ponadto, w porównaniu do innych narządów, w neuronach mózgowych składniki antyoksydacyjne wykazują mniejszą aktywność6. Dlatego też wymagania dotyczące niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, dla starzejącego się mózgu, a także w demencji lub depresji, wydają się wyższe niż w przypadku np. osób dorosłych6. Osoby starsze o nieodpowiedniej podaży mikroelementów i przeciwutleniaczy w diecie mogą być bardziej narażone na zmiany w funkcjonowaniu mózgu i utratę zdolności umysłowych i emocjonalnych2.
Funkcje poznawcze w procesach naturalnego starzenia się
Właściwe funkcjonowanie poznawcze warunkuje samodzielne życie i radzenie sobie z wyzwaniami codzienności. Adekwatna ocena rzeczywistości, logiczna organizacja dnia, planowanie wydatków, zapamiętywanie nowych informacji oraz optymalna komunikacja z otoczeniem pozwalają na samodzielne mieszkanie, prowadzenie domu, realizowanie zadań życiowych. Wraz z procesami starzenia się organizmu następują jednak zmiany w zakresie sprawności poznawczych, co jest związane ze stopniowym zmniejszaniem się masy i objętości struktur mózgowych, zmianami morfologicznymi i metabolicznymi. Komórki nerwowe obkurczają się i dochodzi do atrofii. Maleje zdolność do syntezy neuroprzekaźników oraz tworzenia połączeń synaptycznych. W procesach naturalnego starzenia zachodzi to stopniowo i rozpoczyna się po 60 roku życia łagodnym stanem przedklinicznym7. Funkcjonalną manifestacją tego zjawiska jest spowolnienie dynamiki przetwarzania informacji, osłabienie procesów hamowania (Cognitive Inhibitory Pocessess) oraz obniżenie sprawności w zakresie funkcji wykonawczych odpowiedzialnych za organizację złożonych działań w oparciu o intencję, weryfikację realizacji zadania, zdolność do autokorety i ocenę rezultatów podjętej czynności8. Wieloaspektowe procesy odpowiedzialne za filtrowanie odbieranych informacji, koncentrację, czujność, trwałość, przerzutność, podzielność uwagi oraz pamięć operacyjna umożliwiająca przetwarzanie bieżących informacji w kontekście posiadanej wiedzy przy udziale procesów myślenia również ulegają osłabieniu. Mechanizm interpretacji i kodowania nowego materiału stopniowo przebiega coraz wolniej, zmniejsza się również zakres pamięci bezpośredniej, czyli liczba elementów pamięciowych możliwych do przechowania w magazynie pamięci „podręcznej”, czyli krótkoterminowej9. Innym aspektem pamięci, który ulega powolnemu ograniczeniu, jest wydobywanie informacji z magazynu pamięci długotrwałej. Materiał dobrze wyuczony staje się trudniej dostępny, mimo że w procesie rozpoznawania okazuje się być znanym. W szczególności dotyczy to pamięci epizodycznej, czyli opartej o informacje związane z określonym miejscem i czasem. W rezultacie kodowanie staje się mniej efektywne, co często bywa subiektywnie interpretowane jako niepokojący deficyt, zwykle utożsamiany z zaburzeniami pamięci. Stosunkowo długo przy naturalnym przebiegu procesów starzenia się zachowana jest pamięć prospektywna. Jest to ten typ wiedzy, który pomaga nam zapamiętywać i odpamiętywać zadania, jakie wytyczamy sobie na przyszłość. Zjawisko to tłumaczy się silną motywacją wynikającą z poczucia obowiązku w zakresie planowania i realizacji zamierzeń przez osoby starsze10. Istotnym elementem jest tutaj również przyzwyczajenie, czyli procedura, zgodnie z którą zwykliśmy wykonywać określone czynności i zamierzamy to robić w przyszłości.
Epidemiologia
Najogólniej ujmując, łagodne zaburzenia funkcji poznawczych (ang. MCI – Mild Cognitive Impairments) stanowią etap przejściowy pomiędzy sytuacją pełnej sprawności poznawczej a deficytami powstałymi wskutek dysfunkcji mózgu spowodowanej procesami neurodegeneracji lub inną patologią wpływającą na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. W świetle badań przytaczanych przez Bidzana11 rozpoznanie MCI u 50% pacjentów jest predyktorem rozwinięcia się w przeciągu 3–4 lat zespołu otępiennego. W związku z licznymi kontrowersjami i nieścisłościami w zakresie kryteriów diagnostycznych doniesienia dotyczące epidemiologii są rozbieżne i należy je traktować orientacyjnie. Szacuje się, że rozpoznanie MCI dotyczy 15–20% populacji po 65 roku życia i jest ściśle związane z wiekiem. U osób młodszych, ok. 60 r.ż., występuje u 3% i wraz z wiekiem wzrasta do 15% u 90-latków11.
Pierwszy artykuł rozpoczynąjący cykl publikacji na temat wsparcia żywieniowego w chorobach otępiennych u osób starszych.