menu close arrow_back_ios person_add home

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Article image

Probiotyki w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-02-2024

NR 51/2024

Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.

 

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Probiotyki w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.

 

Czytam więcej
Article image

Dieta dla chorych podczas immunoterapii

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
dr n. med. i n. o zdr.
Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-02-2024

NR 51/2024

Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Dieta dla chorych podczas immunoterapii

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.

Czytam więcej
Article image

Kwasy omega-3 w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-11-2023

NR 50/2023

W związku z narastającą zachorowalnością na choroby nowotworowe poszukuje się substancji, które poprawiłyby przeżycie oraz jakość życia pacjentów onkologicznych. W tym zakresie duże oczekiwania upatruje się w roli kwasów omega-3 stosowanych podczas leczenia.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Kwasy omega-3 w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

W związku z narastającą zachorowalnością na choroby nowotworowe poszukuje się substancji, które poprawiłyby przeżycie oraz jakość życia pacjentów onkologicznych. W tym zakresie duże oczekiwania upatruje się w roli kwasów omega-3 stosowanych podczas leczenia.

Czytam więcej
Article image

Otyłość u chorego z nowotworem

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
dr n. med. i n. o zdr.
Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-09-2023

NR 49/2023

Nadwaga i otyłość to coraz większy problem w Polsce i na całym świecie. Otyłość to choroba powodująca wiele powikłań zdrowotnych i uznana jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za schorzenie cywilizacyjne XXI wieku. Według Amerykańskiego Instytutu do Badań nad Rakiem (AICR – American Institute of Cancer Research) nadmierna masa ciała odpowiada aż za 30–40% przypadków nowotworów złośliwych.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Otyłość u chorego z nowotworem

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Nadwaga i otyłość to coraz większy problem w Polsce i na całym świecie. Otyłość to choroba powodująca wiele powikłań zdrowotnych i uznana jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za schorzenie cywilizacyjne XXI wieku. Według Amerykańskiego Instytutu do Badań nad Rakiem (AICR – American Institute of Cancer Research) nadmierna masa ciała odpowiada aż za 30–40% przypadków nowotworów złośliwych.

Czytam więcej
Article image

Sarkopenia u pacjentów onkologicznych

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
mgr
Agata Łyczek

01-09-2023

NR 49/2023

Sarkopenia to utrata masy, siły i jakości mięśni, która jest procesem związanym ze starzeniem się. Diagnostyka w kierunku stwierdzenia jej obecności jest niezwykle ważna, ponieważ jej obecność powoduje wzrost ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny1. Z tego powodu ocena masy mięśniowej lub jej utraty stanowi część oceny diagnostycznej niedożywienia zgodnie z kryteriami GLIM (Ryc. 1)2,3. Obecność sarkopenii wpływa na wyniki leczenia we wszystkich grupach pacjentów: krytycznie chorych, neurologicznych, chirurgicznych, onkologicznych2,3.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Sarkopenia u pacjentów onkologicznych

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska, mgr Agata Łyczek

Article image

Sarkopenia to utrata masy, siły i jakości mięśni, która jest procesem związanym ze starzeniem się. Diagnostyka w kierunku stwierdzenia jej obecności jest niezwykle ważna, ponieważ jej obecność powoduje wzrost ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny1. Z tego powodu ocena masy mięśniowej lub jej utraty stanowi część oceny diagnostycznej niedożywienia zgodnie z kryteriami GLIM (Ryc. 1)2,3. Obecność sarkopenii wpływa na wyniki leczenia we wszystkich grupach pacjentów: krytycznie chorych, neurologicznych, chirurgicznych, onkologicznych2,3.

Czytam więcej
Article image

Żywienie w białaczkach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

28-07-2023

NR 48/2023

Białaczki to grupa złośliwych chorób nowotworowych układu krwiotwórczego. W zależności od linii komórkowej, z których powstają, białaczki można podzielić na szpikowe oraz limfocytowe. Drugi podział białaczek zależy od charakteru przebiegu choroby. Dzielimy je wtedy na białaczki ostre lub przewlekłe. W związku z tym podziałem istnieją 4 podstawowe rodzaje białaczek: przewlekła białaczka limfocytowa, przewlekła białaczka szpikowa, ostra białaczka limfoblastyczna oraz ostra białaczka szpikowa. W większości przypadków przyczyny białaczek nie są znane1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie w białaczkach

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Białaczki to grupa złośliwych chorób nowotworowych układu krwiotwórczego. W zależności od linii komórkowej, z których powstają, białaczki można podzielić na szpikowe oraz limfocytowe. Drugi podział białaczek zależy od charakteru przebiegu choroby. Dzielimy je wtedy na białaczki ostre lub przewlekłe. W związku z tym podziałem istnieją 4 podstawowe rodzaje białaczek: przewlekła białaczka limfocytowa, przewlekła białaczka szpikowa, ostra białaczka limfoblastyczna oraz ostra białaczka szpikowa. W większości przypadków przyczyny białaczek nie są znane1.

Czytam więcej
Article image

Żywienie mężczyzn chorych na nowotwory zarodkowe

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
dr n. med. i n. o zdr.
Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-05-2023

NR 47/2023

Nowotwory zarodkowe zwykle (90%) dotyczą jąder. Rzadko nowotwór ten występuje w innej lokalizacji, tj. w śródpiersiu, przestrzeni zaotrzewnowej czy OUN (ośrodkowym układzie nerwowym). Zawsze jednak rozwija się w linii środkowej ciała1.

czytaj dalej