Interakcje lek–pożywienie definiuje się jako zjawisko farmakologiczne polegające na zmianie działania bądź wywołaniu toksyczności substancji leczniczej przez inny czynnik, na przykład składnik żywno- ści. Synergizm i antagonizm to przykłady interakcji w fazie farmakodynamicznej, natomiast interakcje na poziomie absorpcji, dystrybucji, metabolizmu oraz eliminacji zachodzą w fazie farmakokinetycznej.
Interakcja jest to wpływ jednego czynnika na drugi, np. składniki żywności zmieniają działanie leków na poziomie różnych procesów farmakokinetycznych, czyli wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu, eliminacji leku, co może skutkować zmniejszeniem lub brakiem efektów terapeutycznych, a nawet wystąpieniem niebezpiecznych konsekwencji farmakoterapii. Zjawisko interakcji zachodzące między lekami a składnikami żywności jest wszechobecne, społeczeństwo się starzeje i zachodzi coraz większa potrzeba przyjmowania leków przez pacjentów. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpiecznych powikłań, hospitalizacji bądź nawet śmierci pacjenta ważna jest kompleksowa edukacja pacjentów i całego personelu medycznego dotycząca tematyki interakcji leków z pożywieniem.