TERMIN: 16 października, MIEJSCE: Warszawa
Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia zaprasza na konferencję „Tłuszcze w żywieniu człowieka - w poszukiwaniu prawdy”, która odbędzie się 16 października 2015 roku w Warszawie.
Jesteś tu:
TERMIN: 16 października, MIEJSCE: Warszawa
Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia zaprasza na konferencję „Tłuszcze w żywieniu człowieka - w poszukiwaniu prawdy”, która odbędzie się 16 października 2015 roku w Warszawie.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.
Od lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Coraz większą wagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej uważany jest za istotny czynnik rokowniczy.
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią procesu leczniczego u chorych onkologicznych. Ma ono na celu utrzymanie lub poprawę czynności narządów oraz powstrzymanie utraty masy ciała.
Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej bezglutenowej i bezmlecznej. Taką dietę zalecamy pacjentom cierpiącym z powodu biegunki, będącej efektem leczenia onkologicznego – najczęściej radioterapii na obszar jamy brzusznej lub miednicy. Biegunka może także towarzyszyć chorym w trakcie chemioterapii lub leczenia skojarzonego – radiochemioterapii.
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
Współpraca z pacjentami z chorobą nowotworową wymaga od specjalisty szerokiego zakresu umiejętności. Równie istotne są wiedza na temat nowotworów, specjalistyczna wiedza dietetyczna, umiejętności komunikacyjne, jak i zdolność do radzenia sobie ze stresem i napięciem.
Dieta ketogenna – to uznana terapia stosowana w leczeniu padaczek lekoopornych, deficytu dehydrogenazy pirogronianu (PDHD) czy deficytu transportera glukozy do mózgu (GLUT1). Stosowana jako lek jest zalecana przez lekarza, układana przez dietetyka, regularnie kontrolowana przez zespół specjalistów.
TERMIN: 13 czerwca 2018 - 14 czerwca 2018, MIEJSCE: Olsztyn
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych organizuje I Konferencję naukową pod nazwą ŻYWIENIE I NOWOTWORY z cyklu Dylematy nauki o żywieniu człowieka - dziś i jutro. Wydarzenie to będzie miało miejsce w Olsztynie 13-14 czerwca 2018 r.
Wraz z opublikowanymi w styczniu wynikami badań pojawiły się nowe doniesienia związane z piciem kawy. Czy są dobre wieści dla wielbicielek tego trunku?