TERMIN: 7 listopada, MIEJSCE: ŁÓDŹ
Konferencja zorganizowana przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków „Trends in dietetics 2015” ma stać się ogólnopolskim forum umożliwiającym poznanie najnowszych trendów z dziedziny nauk o żywności i żywieniu.
Jesteś tu:
TERMIN: 7 listopada, MIEJSCE: ŁÓDŹ
Konferencja zorganizowana przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków „Trends in dietetics 2015” ma stać się ogólnopolskim forum umożliwiającym poznanie najnowszych trendów z dziedziny nauk o żywności i żywieniu.
Ostatnio coraz więcej osób wybiera dietę bezglutenową, choć nie ma ku temu medycznych wskazań. Jedni wierzą, że dzięki diecie pozbawionej glutenu uzyskają niższą masę ciała, poprawi się ich uroda i samopoczucie, inni wierzą, że znikną bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i kłopoty ze snem, jeszcze inni mają nadzieję, że uda im się opanować chorobę autoimmunologiczną. Czy to wszystko jest możliwe do osiągnięcia dzięki wyeliminowaniu jednego składnika pokarmowego? Czy samowolne eksperymentowanie z dietą bezglutenową, bez odpowiedniej diagnostyki, jest słuszne?
Celiakia (synonim: glutenozależna choroba trzewna) − to choroba zapalna jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu zawartego w zbożach (m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu). Występuje u osób z predyspozycją genetyczną. Celiakia jest uważana obecnie za jedną z najczęściej występujących na świecie chorób uwarunkowanych genetycznie. Częstość występowania potwierdzonej celiakii u osób dorosłych wynosi do 1,0%.
Gluten − to frakcja białek zbóż, która ze względu na dużą zawartość proliny i kwasu glutaminowego zaliczana jest do grupy prolamin. Gluten zawarty jest w zbożach: pszenicy − gliadyna, życie − sekalina, jęczmieniu − ordeina oraz owsie − awenina. Jest to główny alergen występujący w produktach i przetworach zbożowych. Żadne procesy technologiczne nie są w stanie zmniejszyć toksyczności prolamin, ponieważ nie zmieniają struktury pierwszorzędowej łańcucha aminokwasów.
Menu zostało przygotowane pod okiem dietetyka, który wskazuje o jakie produkty należy wzbogacić dietę, aby uzupełnić niedobory żelaza czy witaminy C. Uwzględniono w nim pięć posiłków - na cały dzień.
Nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.
Zdiagnozowana celiakia i chęć wprowadzenia diety bezglutenowej są częstym powodem wizyt w gabinecie dietetyka. Wszechobecny gluten, słabości pacjentów, a także celiakia oporna na leczenie – to tylko niektóre z wyzwań, z jakimi mierzą się dietetycy. Jakie narzędzia są dostępne, by skutecznie monitorować dietę bezglutenową?
Średnia długość życia osób z zespołem Downa (ZD) wydłużyła się wielokrotnie w związku z większą wiedzą o chorobie i lepszą opieką zdrowotną. W 1929 roku średnia długość życia wynosiła zaledwie 9 lat, w 1982 roku 35 lat, natomiast w 2002 roku średnia wieku przekroczyła 60 lat1.
Pieczywo w codziennej racji pokarmowej człowieka najprawdopodobniej pojawiło się około 10 tysięcy lat temu. Przygotowywanie ciasta, wypiek i jego wygląd jest silnie związany z kulturą i tradycją. Podczas gdy europejczycy na co dzień zjadają chleb przygotowany z ciasta poddanego procesowi fermentacji, w krajach o cieplejszym klimacie (Afryka, część Azji, Ameryka Środkowa i Południowa) przygotowuje się pieczone lub smażone placki ze zbóż, które w naszej tradycji nie są uważane za chlebowe. Niezmiennie podstawą pieczywa jest jednak mąka i woda1. Jaką rolę odgrywa chleb w naszej diecie i jakie jego rodzaje możemy spotkać na półkach sklepowych? W dalszej części artykułu zapoznamy się z asortymentem chleba, jaki można znaleźć w sprzedaży oraz jego właściwości i zaleceniami w konkretnych jednostkach chorobowych.