W ostatnim czasie panuje przekonanie, że niektóre rodzaje żywności mają zdolność do kontrolowania naszego nastroju. Jak się okazuje, żywność jest naturalnym źródłem biologicznie aktywnych związków, które pełnią ważną rolę sygnalizacyjną w obrębie układu nerwowego człowieka. Mowa tutaj o neuroprzekaźnikach i ich prekursorach, jak acetylocholina (ACh), pochodnych aminokwasów (glutaminian i kwas γ-aminomasłowy (GABA)), a także aminach katecholowych (dopamina, serotonina i histamina)1.
Zasady działania wybranych neuroprzekaźników i ich źródła w żywności
Kwas γ-aminomasłowy (GABA)
GABA jest ważnym neuroprzekaźnikiem, którego funkcje są związane ze zmniejszeniem pobudliwości i aktywności układu nerwowego, słynie również z wielu właściwości przeciwbólowych, przeciwlękowych i hipotensyjnych. GABA jest otrzymywany w reakcji enzymatycznej z udziałem glutaminy lub kwasu α-glutarowego, a następnie transportowany do zakończeń presynaptycznych komórek nerwowych.
GABA jest dostępny komercyjnie w formie suplementów diety ułatwiających zasypianie i redukujących stres. Warto dodać, że GABA powszechnie występuje również wśród roślin, z tego powodu większość pokarmów pochodzenia roślinnego będzie jego doskonałym źródłem.
GABA można znaleźć między innymi w:
- kiełkach roślinnych, zwłaszcza kiełkach soi i fasoli,
- zielonym groszku,
- płatkach owsianych,
- produktach pełnoziarnistych uzyskiwanych z pszenicy, jęczmienia czy gryki,
- ryżu, zwłaszcza w brązowej, czarnej i czerwonej odmianie,
- pomidorach,
- ziemniakach,
- batatach,
- brokułach,
- jarmużu,
- grzybach, np., shiitake,
- kasztanach jadalnych,
- herbatach liściastych, zwłaszcza herbacie białej,
- ziołach, np. waleriana, dziki seler, ziele dziurawca czy passiflora.
Dopamina
Dopamina to jedna z amin biogennych, która odgrywa kluczową rolę u ludzi w koordynacji ruchów ciała, motywacji i nagrody. Dopamina, podobnie jak adrenalina i noradrenalina, jest zaliczana do grupy neuroprzekaźników katecholaminowych. Jest ona wytwarzana w neuronach dopaminergicznych, tworzących układy dopaminergiczne w mózgu w ramach reakcji enzymatycznych, w wyniku których aminokwas – tyrozyna ulega przekształceniu do L-DOPA (L-3,4-dihydroksyfenyloalaniny). Wzrost poziomu dopaminy w organizmie poprawia wydajność procesów poznawczych związanych z myśleniem, kreatywnością. Również przyczynia się do myślenia optymistycznego9.
Źródła dopaminy w żywności:
- banany,
- awokado,
- owoce cytrusowe, np. pomarańcze,
- jabłka,
- pomidory,
- bakłażan,
- szpinak,
- zielony groszek,
- biała fasola.
Serotonina
Serotonina to kolejny neuroprzekaźnik należący do grup amin biogennych, który w ośrodkowym układzie nerwowym posiada funkcje modulujące zachowanie, proces spożywania pokarmu i sen. Z drugiej strony w jelitach serotonina odpowiada za regulację motoryki przewodu pokarmowego. Serotonina jest produkowana przez neurony znajdujące się w obszarach mózgu, w śródmózgowiu, moście i rdzeniu przedłużonym. Serotonina powstaje podczas reakcji enzymatycznych, w których uczestniczy tryptofan9. Warto dodać, że w przemianach tych uczestniczą inne mikroskładniki odżywcze, zwłaszcza witamina B6, witamina C i magnez. Zwiększenie poziomu serotoniny w organizmie człowieka może pomóc w łagodzeniu objawów depresyjnych, a także przyczynić się do zmniejszenia stanów pobudzenia i agresji9.
Źródła serotoniny w żywności:
- banany,
- pieprz,
- papryka,
- orzechy laskowe,
- pomidory,
- ananas,
- śliwki,
- marakuja,
- kiwi,
- kapusta pekińska,
- dziki ryż,
- kawa zielona,
- owoce granatu,
- truskawki,
- cykoria,
- szczypiorek/zielona cebulka,
- sałaty i inne zielone liściaste warzywa.
Histamina
Histamina jest neuroprzekaźnikiem, znajdującym się w komórkach nerwowych w obszarach podwzgórza mózgu. Histamina pośredniczy w pobudzeniu i odpowiedzi na bodźce ze środowiska, a także przyczynia się do utrzymania uwagi i koncentracji. Histamina jest pochodną aminokwasu – histydyny. Pomimo to histamina, podobnie jak histydyna, jest uważana za związek endogenny (naturalnie występujący w organizmie człowieka), występuje ona w niektórych produktach spożywczych.
Pokarmy naturalnie zawierające histaminę:
- ryby, takie jak tuńczyk, makrela, sardynki, anchois, śledź,
- przetwory mięsne, jak szynka, wędliny, suche kiełbasy,
- kapusta kiszona,
- sery, jak Cheddar, ser szwajcarski, Gruyère i Gouda,
- wina czerwone, białe, deserowe, szampan, sherry,
- jogurty,
- śmietana słodka lub kwaśna,
- mleko krowie, zarówno świeże, pasteryzowane czy UHT,
- produkty sojowe, w tym tempeh, sos sojowy, mleko sojowe, pasta sojowa (doenjang), tofu, nattō,