W porównaniu z kobietami spożywającymi mięso, choćby okazjonalnie, wegetarianki są aż o 33% bardziej narażone na niebezpieczne złamanie szyjki kości udowej.
Badanie przeprowadzone przez zespół Jamesa Webstera z University of Leeds dotyczyło 26 318 brytyjskich kobiet w średnim wieku, biorących udział w badaniu UK Women’s Cohort Study. Podzielono je na regularnie jedzące mięso, jedzące mięso okazjonalnie, peskatarianki (jedzące ryby, ale nie mięso) oraz wegetarianki. Wegetarianki stanowiły około 28 proc. badanych, natomiast weganki – 1 proc.
W ciągu 20 letniej obserwacji zanotowano 822 (3% badanej populacji) przypadki złamań szyjki kości udowej. Po uwzględnieniu czynników takich jak palenie tytoniu i wiek, wegetarianki były jedyną grupą dietetyczną o podwyższonym ryzyku złamania szyjki kości udowej – aż o 33 proc. Zdaniem autorów wzrost ryzyka może wynikać z mniejszej zawartości w dietach bezmięsnych białka, które pomaga budować masę mięśniową, oraz możliwego niedoboru minerałów i witamin, takich jak wzmacniający kości wapń i witamina B12. Choć badani nie odradzają stosowania diet wegetariańskich, alarmują, by zwracać uwagę na dostarczenie odpowiednich ilości białka, wapnia, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych. Naukowcy sugerują, że wegetarianie nie powinni przesadzać z odchudzaniem (BMI >18.5kg/m2) oraz zadbać o odpowiednią suplementację i regularną aktywność fizyczną, które wzmocnią mięśnie i kości.
Źródło: Risk of hip fracture in meat-eaters, pescatarians, and vegetarians: results from the UK Women’s Cohort Study James Webster, Darren C. Greenwood, Janet E. Cade, BMC Medicine 2022