"Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022" to badanie, które miało na celu poznanie nawyków i przekonań żywieniowych polskich pracowników.
"Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022" to badanie, które miało na celu poznanie nawyków i przekonań żywieniowych polskich pracowników. Badanie wykazało, że większość polskich pracowników postrzega swój sposób odżywiania za zdrowy. Jak się jednak okazało, u ponad 3/4 badanych stwierdzono niskie natężenie cech prozdrowotnych. Przejawiało się to m.in.: niskim spożyciem owoców i warzyw. Ponadto wykazano, że 27% polskich pracowników zmaga się z nadwagą, a 12 % z otyłością. W porównaniu z rokiem 2020 parametry otyłości i nadwagi zwiększyły się o 2 punkty procentowe, co może być efektem pandemii i lockdownu. W związku ze wzrostem masy ciała Polaków szczególnie istotne wydaje się wsparcie dietetyka. Niestety z badania wynika, że wśród ankietowanych, którzy w ciągu ostatniego roku zmienili sposób odżywiania, zaledwie 44% korzystało z wsparcia dietetyka. Jak potwierdziły inne badania, próby podejmowania odchudzania na własną rękę okazywały się mniej skuteczne. Pracodawcy chcąc zadbać o zdrowie swoich pracowników powinni pomyśleć o kompleksowej edukacji i profilaktyce prozdrowotnej z uwzględnieniem dietetyka.
Źródło: Daily Fruits