Jak informują naukowcy na łamach pisma „Circulation: Heart Failure” żyjąc w społeczeństwie, które umożliwia dostęp do zdrowej i niedrogiej żywności wiązał się z niskim ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca.
Jak informują naukowcy na łamach pisma „Circulation: Heart Failure” żyjąc w społeczeństwie, które umożliwia dostęp do zdrowej i niedrogiej żywności wiązał się z niskim ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca. Autorzy badania zauważyli, że w 2019 r. na poziomie hrabstwa w Stanach Zjednoczonych ubóstwo okazało się najsilniejszym czynnikiem społeczno-ekonomicznym, mającym wpływ na niewydolność serca i chorobę wieńcową. Brak bezpieczeństwa żywnościowego badacze zdefiniowali jako brak łatwego codziennego dostępu do zdrowej żywności z powodu ubóstwa lub wyzwań społeczno-ekonomicznych, co może prowadzić do głodu lub spożywania żywności o niższej jakośc Naukowcy badali śmiertelność z powodu niewydolności serca, ponieważ jest to spójny wskaźnik, zgłaszany we wszystkich hrabstwach USA. Zebrane dane pozwoliły badaczom na wszechstronną analizę wyników dotyczących niewydolności serca na poziomie populacji oraz sprawdzenie, czy istnieje związek między środowiskiem żywieniowym na poziomie hrabstwa USA a śmiertelnością z powodu niewydolności serca.i, różnorodności i atrakcyjności. Odkryto również, że związek między ubóstwem, a ryzykiem zgonu z powodu niewydolności serca był silniejszy w przypadku niewydolności serca, niż w przypadku choroby wieńcowej. Walka z ubóstwem i zwiększenie bezpieczeństwa żywieniowego mogą zmniejszyć wskaźniki umieralności z powodu niewydolności serca.
Źródło: Circulation: Heart Failure