Mamy wiele dowodów na to, że dieta śródziemnomorska może zapobiegać chorobom serca, zawałom i udarom. Ale co, jeśli masz już chorobę serca?
W randomizowanym badaniu, którego wyniki zostały opublikowane 14 maja 2022 r. w The Lancet, wzięło udział tysiąc mieszkańców Hiszpani, którzy cierpieli na chorobę wieńcową (nagromadzenie blaszek miażdżycowych w tętnicach serca). Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa stosowała dietę śródziemnomorską, a druga dietę niskotłuszczową. Obie diety kładły nacisk na owoce i warzywa. Jednak dieta śródziemnomorska kładła nacisk na żywność bogatą w tłuszcze jednonienasycone – zwłaszcza oliwę z oliwek i orzechy – a także rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, drób i tłuste ryby. Dieta niskotłuszczowa zawierała mniej tłuszczów jednonienasyconych, tylko chude wersje ryb i drobiu oraz więcej kalorii dziennie z węglowodanów, zwłaszcza produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i ziemniaków. Osoby z obu grup regularnie konsultowały się z dietetykiem. Siedem lat później badani stosujące dietę śródziemnomorską mieli o 26% mniejsze ryzyko zawału serca lub udaru mózgu w porównaniu z osobami z grupy niskotłuszczowej. Po raz kolejny doskonałe badanie pokazuje korzyści płynące z diety śródziemnomorskiej i jej „dobrych tłuszczów”.