menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Dietetyk Ewa Bulczak

12-12-2016

NR 8/2016

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy?

Dietetyk Ewa Bulczak

Article image

Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.

Czytam więcej
Article image

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

02-11-2016

NR 8/2016

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta niskoantygenowa jako nowy sposób interwencji dietetycznej w leczeniu pacjentów z nadaktywnością systemu odpornościowego

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Szybki styl życia, narażenie na długotrwały stres, brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz spożywanie ich w pośpiechu, monotonna dieta i rozwój technologii sprawiają, że organizm jest coraz bardziej przeciążony, a w konsekwencji osłabiony, w wyniku czego narażony na ryzyko rozwoju licznych chorób cywilizacyjnych, także tych o idiopatycznym pochodzeniu.

Czytam więcej