menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Leczenie żywieniowe uzupełniające terapię boreliozy

Immunolog Marta Stelmasiak, Immunolog Barbara Joanna Bałan

02-05-2019

NR 23/2019

Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Leczenie żywieniowe uzupełniające terapię boreliozy

Immunolog Marta Stelmasiak, Immunolog Barbara Joanna Bałan

Article image

Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.

Czytam więcej
Article image

Hashimoto. Praktyczna dietoterapia w złożonych przypadkach chorobowych

Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Hashimoto. Praktyczna dietoterapia w złożonych przypadkach chorobowych

Monika Namysłowska

Article image

Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z innymi schorzeniami o podłożu autoimmunologicznym. Wśród najczęściej występujących można wymienić: cukrzycę typu I, łuszczycę, celiakię, bielactwo, toczeń rumieniowaty. Pacjenci dodatkowo często cierpią z powodu insulinooporności, zaburzeń lipidowych, zespołu policystycznych jajników czy atopowego zapalenia skóry3.

Czytam więcej
Article image

Analiza wzrostu spożycia cukru w Polsce i konsekwencji zdrowotnych dla Polaków na podstawie Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2019 roku

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

02-05-2019

NR 23/2019

Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Analiza wzrostu spożycia cukru w Polsce i konsekwencji zdrowotnych dla Polaków na podstawie Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2019 roku

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

Article image

Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.

Czytam więcej
Article image

Czynniki żywieniowe a gęstość mineralna kości - część I

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

02-05-2019

NR 23/2019

Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Czynniki żywieniowe a gęstość mineralna kości - część I

Dietetyk Diana Wolańska-Buzalska

Article image

Gęstość mineralna kości (BMD, Bone Mineral Density) jest wyznacznikiem warunkującym stan i wytrzymałość szkieletu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) za najważniejsze czynniki mające wpływ na stan tkanki kostnej człowieka w ciągu całego życia uznano aktywność fizyczną i żywienie. Żywienie stanowi ważny, podlegający modyfikacji czynnik warunkujący prawidłowy rozwój tkanki kostnej, a w późniejszym okresie życia – także utrzymanie masy kostnej na optymalnym poziomie.

Czytam więcej