menu close arrow_back_ios person_add home

Żywienie w hipoglikemii reaktywnej

Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich

Z GABINETU DIETETYKA

05-03-2018

16/2018

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), bez względu na występowanie objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii1. Z kolei hipoglikemia reaktywna idiopatyczna (IRH – idiopathicre active hypoglycemia) jest związana z obniżeniem stężenia glukozy w surowicy oraz wystąpieniem objawów charakterystycznych dla hipoglikemii w ciągu 2 do 5 godzin po posiłku. Ta sytuacja najczęściej występuje po posiłkach z dużą zawartością węglowodanów2.

PRZYPISY

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017, Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, tom 3, suplement A, 2017.
  2. Pawłowski M., Hipoglikemia reaktywna, "Medycyna po Dyplomie" 12, 2013.
  3. Zatońska K., Bolanowski M., Hipoglikemia jako problem diagnostyczny, "Adv. Clin. Exp. Med." 12(3), 2003, 369–373.
  4. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, "Probl Hig Epidemiol" 96(1), 2015, 51–56.
  5. Hirose S. i wsp., Concurrent Therapy with a Low-carbohydrate Diet and Miglitol Remarkably Improved the Postprandial BloodGlucose and Insulin Levels in a Patient with ReactiveHypoglycemia due to Late Dumping Syndrome, "Intern Med" 55, 2016, 1137–1142.
  6. Kellogg T.A., Bantle J.P., Leslie D.B. et al., Postgastric bypass hyperinsulinemic hypoglycemia syndrome: characterization and response to a modified diet, "Surg Obes Relat Dis" 4, 2008, 492–499.
  7. Kefurt R., Langer F.B., Schindler K., Shakeri-Leidenmuhler S., Ludvik B., Prager G., Hypoglycemia after Roux-En-Y gastric bypass: detection rates of continuous glucose monitoring (CGM) versus mixed meal test, "Surg Obes Relat Dis" 11, 2015, 564–569.
  8. Augustin L.S., Franceschi S., Jenkins D.J.A. et al., Glycemic index in chronic disease: a review, "Eur J Clin Nutr" 56, 2002, 1049–1071.
  9. Burani J., Gushers and Tricklers: Practical use of the glycemic index, The GI Fundation/The University of Sydney; www.glycemicindex.com (16.05.2012).
  10. Ding R. i wsp., Diet/lifestyle and risk of diabetes and glycemic traits: a Mendelian randomization study, "Lipids in Health and Disease" 17, 2018, 18.
  11. Song Y., Manson J.E., Buring J.E., Liu S., A prospective study of red meat consumption and type 2 diabetes in middle-aged and elderly women: the women's health study, "Diabetes Care" 27, 2004, 2108–2115.

O autorze

Adrianna Frelich

CZYTAM ARTYKUŁY

Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Współpracuje z przychodnią Premium Medical oraz Instytutem Sanvita. Poza tym pracuje w branży badań klinicznych, dbając o ich prawidłowy przebieg oraz rozwój.