menu close arrow_back_ios person_add home

Miód - złoto z ula

Dietetyk Ewa Bulczak

Z GABINETU DIETETYKA

03-06-2016

5/2016

Większość ludzi lubi miód i słodycz pochodzącą z niego. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

PRZYPISY

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Działanie miodu na drobnoustroje wyizolowane z zakażonych ran, "Postępy Fitoterapii" 1/2014 str.40-43.
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, "Postępy Fitoterapii" 2/2014 str. 67-70.
  3. Nazir L., Samad F., Haroon W. i wsp., Comparison of glycaemic response to honey and glucose in type 2 diabetes, "J Pak Med Assoc." 2014 Jan; Vol. 64 (1), pp. 69-71.
  4. Yildiz O., Karahalil F., Can Z., Sahin H., Kolayli S., Total monoamine oxidase (MAO) inhibition by chestnut honey, pollen and propolis, "J Enzyme Inhib Med Chem", 2014; 29(5): 690–694.
  5. Celeplı S., Kismet K., Kaptanoğlu B. i wsp., The effect of oral honey and pollen on postoperative intraabdominal adhesions, "Turk J Gastroenterol", 2011 Feb; Vol. 22 (1), pp. 65-72.

O autorze

Ewa Bulczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Od 8 lat prowadzi poradnię dietetyczną.