menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 11/2017

Otyłość to problem zdrowotny, który dotyczy coraz większej liczby dzieci i młodzieży. Niestety nie zawsze nadmiar kilogramów jest niepokojący dla rodziców. Otyłe dzieci w ponad 30% przypadków borykają się z otyłością jako dorośli, z kolei już ponad 80% otyłych nastolatków może mieć otyłość w dorosłości. Szacuje się, że w Polsce każdego roku będzie przybywać 400 tys. dzieci z nadmierną masą ciała, w tym 80 tys. dzieci z otyłością. Oznacza to również wcześniejsze powikłania metaboliczne. Coraz częściej mali pacjenci będą trafiać do naszych gabinetów. Dlatego warto wiedzieć jakie postępowanie będzie efektywne i długoterminowe. Czym różni się postępowanie z otyłym dzieckiem od dietoterapii otyłego dorosłego? Na co zwracać szczególną uwagę? I jakie są strategie postępowania dietetycznego u dzieci z nadmierną masa ciała?

okladka-11.jpg

Autorzy wydania

D-Sapieha167x167.png

Dietetyk kliniczny

Dominika Credo

A-Czerwonogrodzka167x167.png

Doktor nauk medycznych

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

E-Estkowska167x167.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Ewelina Estkowska

Karolina Karabin.jpg

Karolina Karabin

m-kaczynska.jpg

Psycholog, psychodietetyk

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

m-jarzebowska.jpg

Psycholog

Magdalena Jarzębowska

u-somow.jpg

Dietetyk sportowy

Urszula Somow

m-dudek.jpg

Dietetyk kliniczny

Monika Dudek-Palaczyk

katarzyna-drews167x167.jpg

Dietetyk

Katarzyna Drews-Raczewska

E-Ehmke-NOWE.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

s-skrzynska.jpg

Specjalistka w zakresie immunologii

Sylwia Skrzyńska

Klaudia Wiśniewska_dietetyk(1).jpg

Dietetyk kliniczny

Klaudia Wiśniewska

tomasz-chomiuk167x167.jpg

Fizjoterapeuta

Tomasz Chomiuk

Adrianna Frelich copy1.jpg

Dietetyk kliniczny

Adrianna Frelich


Article image

PSYCHODIETETYKA

Wykorzystanie pracy z wyobraźnią pacjenta w gabinecie dietetycznym jako element wspomagający efektywność i osiągnięcie celu

Psycholog Magdalena Jarzębowska

Praca nad samoświadomością, czyli odpowiedzią na pytania: gdzie jestem, skąd się tu wziąłem i do czego zmierzam, jest punktem wyjścia do przeprowadzenia pacjenta przez świadomą zmianę. Tę świadomą drogę dietetyk może bez przeszkód pokonać wraz z pacjentem, wykorzystując siłę wyobraźni.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Wykorzystanie pracy z wyobraźnią pacjenta w gabinecie dietetycznym jako element wspomagający efektywność i osiągnięcie celu

Psycholog Magdalena Jarzębowska

Article image

Praca nad samoświadomością, czyli odpowiedzią na pytania: gdzie jestem, skąd się tu wziąłem i do czego zmierzam, jest punktem wyjścia do przeprowadzenia pacjenta przez świadomą zmianę. Tę świadomą drogę dietetyk może bez przeszkód pokonać wraz z pacjentem, wykorzystując siłę wyobraźni.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Wybrane diety alternatywne w sporcie

Dietetyk sportowy Urszula Somow

Sposób żywienia jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących zdrowie człowieka. W przypadku sportowców rola diety znacząco wykracza poza korzyści zdrowotne, stając się jednym z elementów wspierających trening i osiągnięcia sportowe. Wraz z rosnącą świadomością tego, jaką rolę w treningu sportowym może odgrywać odpowiednia strategia żywieniowa, a także zwiększającą się liczbą doniesień naukowych w tym zakresie, sposób żywienia coraz częściej zaczyna być postrzegany jako element niezbędny do maksymalizacji efektywności treningu.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Wybrane diety alternatywne w sporcie

Dietetyk sportowy Urszula Somow

Article image

Sposób żywienia jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących zdrowie człowieka. W przypadku sportowców rola diety znacząco wykracza poza korzyści zdrowotne, stając się jednym z elementów wspierających trening i osiągnięcia sportowe. Wraz z rosnącą świadomością tego, jaką rolę w treningu sportowym może odgrywać odpowiednia strategia żywieniowa, a także zwiększającą się liczbą doniesień naukowych w tym zakresie, sposób żywienia coraz częściej zaczyna być postrzegany jako element niezbędny do maksymalizacji efektywności treningu.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Strategie postępowania dietetycznego u dzieci z nadwagą

Dietetyk kliniczny Dominika Credo, Doktor nauk medycznych Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Otyłość u dzieci i młodzieży to ogólnoustrojowa, przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, prowadząca do upośledzenia czynności organizmu. W Polsce problem nadwagi lub otyłości może dotyczyć nawet 12% dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Strategie postępowania dietetycznego u dzieci z nadwagą

Dietetyk kliniczny Dominika Credo, Doktor nauk medycznych Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Article image

Otyłość u dzieci i młodzieży to ogólnoustrojowa, przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, prowadząca do upośledzenia czynności organizmu. W Polsce problem nadwagi lub otyłości może dotyczyć nawet 12% dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.

Czytam więcej

NUTRIGENETYKA

Genetyka smaku. Czy geny mogą warunkować nawyki żywieniowe?

Karolina Karabin

Smak jest uważany za jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzję o wyborze produktów żywnościowych1-3. Indywidualne różnice w odczuwaniu smaku słonego, kwaśnego, gorzkiego, słodkiego i umami są częściowo zdeterminowane przez polimorfizmy genetyczne, a szczególnie dotyczy to trzech ostatnich smaków4. Różnice te mogą wpływać na predyspozycje do spożywania produktów bogatych w węglowodany i tłuszcze, alkoholu oraz warzyw i owoców4. To z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Genetyka smaku. Czy geny mogą warunkować nawyki żywieniowe?

Karolina Karabin

Smak jest uważany za jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzję o wyborze produktów żywnościowych1-3. Indywidualne różnice w odczuwaniu smaku słonego, kwaśnego, gorzkiego, słodkiego i umami są częściowo zdeterminowane przez polimorfizmy genetyczne, a szczególnie dotyczy to trzech ostatnich smaków4. Różnice te mogą wpływać na predyspozycje do spożywania produktów bogatych w węglowodany i tłuszcze, alkoholu oraz warzyw i owoców4. To z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Pacjent z eozynofilowym zapaleniem przełyku

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Eozynofilowe zapalenie przełyku (eosinophilic esophagitis – EoE) − to przewlekła choroba zapalna, która dotyka błonę śluzową przełyku. W przeszłości nazywano ją chorobą refluksową przełyku oporną na podejmowane działania terapeutyczne ukierunkowane w leczeniu refluksu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Pacjent z eozynofilowym zapaleniem przełyku

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Eozynofilowe zapalenie przełyku (eosinophilic esophagitis – EoE) − to przewlekła choroba zapalna, która dotyka błonę śluzową przełyku. W przeszłości nazywano ją chorobą refluksową przełyku oporną na podejmowane działania terapeutyczne ukierunkowane w leczeniu refluksu.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Kandydoza. Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Kandydoza. Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Article image

Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).

Czytam więcej
Article image

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Świeżo rozpoznana hiperamonemia typu II u nastoletniego chłopca

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Hiperamonemia − to określenie opisujące stan podwyższonego stężenia amoniaku we krwi. Prawidłowa wartość dla niemowląt w 1 miesiącu życia sięga 110−120 µg/dl, a później obniża się do 80 µg/dl. Hiperamonemia może być pierwotna i wtedy jest wrodzoną wadą metabolizmu, może występować też wtórnie, towarzysząc innym chorobom.

czytaj dalej

RZADKIE SCHORZENIA METABOLICZNE

Świeżo rozpoznana hiperamonemia typu II u nastoletniego chłopca

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

Article image

Hiperamonemia − to określenie opisujące stan podwyższonego stężenia amoniaku we krwi. Prawidłowa wartość dla niemowląt w 1 miesiącu życia sięga 110−120 µg/dl, a później obniża się do 80 µg/dl. Hiperamonemia może być pierwotna i wtedy jest wrodzoną wadą metabolizmu, może występować też wtórnie, towarzysząc innym chorobom.

Czytam więcej