menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 10/2017

Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny. Światowa Organizacja Zdrowia wyraźnie podkreśla, że większości tych zgonów można było uniknąć dzięki wprowadzeniu stosownych zmian w stylu życia.

okladka-10.jpg

Autorzy wydania

k-okreglicka.jpg

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk

dr inż. Katarzyna Okręglicka

Klaudia Wiśniewska_dietetyk(1).jpg

Dietetyk kliniczny

Klaudia Wiśniewska

m-dudek.jpg

Dietetyk kliniczny

Monika Dudek-Palaczyk

zuzanna-baraniak167x167.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Zuzanna Łukaszewicz

e-grabani.jpg

Dietetyk kliniczny

Ewa Grabani

damian-parol167x167.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Damian Parol

E-Estkowska167x167.jpg

Dietetyk, psychodietetyk

Ewelina Estkowska

m-jarzebowska.jpg

Psycholog

Magdalena Jarzębowska

m-kaczynska.jpg

Psycholog, psychodietetyk

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

tomasz-chomiuk167x167.jpg

Fizjoterapeuta

Tomasz Chomiuk

E-Ehmke-NOWE.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

s-skrzynska.jpg

Specjalistka w zakresie immunologii

Sylwia Skrzyńska

p-gryz.jpg

Dietetyk kliniczny

Paulina Gryz-Ryczywolska

m-milewska.jpg

Doktor nauk o zdrowiu

Magdalena Milewska

g-pamrow.jpg

Grzegorz Pamrów


Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobach układu krążenia

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Żywienie w chorobach układu krążenia

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Mimo intensywnego rozwoju medycyny i odpowiedniej prewencji choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. W dalszym ciągu rocznie więcej ludzi umiera z powodu CHUK niż z jakiejkolwiek innej przyczyny.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Schorzenia tarczycy należą do często występujących chorób. Jak podaje National Institute of Health and Food, w samych Stanach Zjednoczonych obserwuje się, że w całej populacji nadczynność tarczycy pojawia się u około 1,2%, a niedoczynność tego narządu u około 2%.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola diety w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Schorzenia tarczycy należą do często występujących chorób. Jak podaje National Institute of Health and Food, w samych Stanach Zjednoczonych obserwuje się, że w całej populacji nadczynność tarczycy pojawia się u około 1,2%, a niedoczynność tego narządu u około 2%.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota u dzieci ze spektrum autyzmu

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Nasz organizm stanowi naturalny ekosystem wielu mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, który całościowo nazywany jest mikrobiotą. Rezerwuarem dla bakterii jest całe nasze ciało, jednak najwięcej mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Właśnie dlatego na temat mikrobioty jelitowej mówi się najwięcej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Mikrobiota u dzieci ze spektrum autyzmu

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Article image

Nasz organizm stanowi naturalny ekosystem wielu mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, który całościowo nazywany jest mikrobiotą. Rezerwuarem dla bakterii jest całe nasze ciało, jednak najwięcej mikroorganizmów zasiedla jelito grube. Właśnie dlatego na temat mikrobioty jelitowej mówi się najwięcej.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Interakcje leków z żywnością

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Interakcje występujące między lekami a żywnością mają ogromne znaczenie w aspekcie skuteczności leczenia. Żywność spożywana przez pacjentów może zwiększać bądź zmniejszać biodostępność leków. Spożywane produkty mogą również oddziaływać na czas, po którym lek zacznie działać.

Czytam więcej

IMMUNOŻYWIENIE

Żywienie i postępowanie dietetyczne po przeszczepie nerki

Dietetyk kliniczny Paulina Gryz-Ryczywolska

Przeszczep nerki jest najbardziej optymalną metodą leczenia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. W porównaniu do innych metod leczenia nerkozastępczego, przeszczep nerki wydłuża i poprawia komfort życia. Formułując zalecenia żywieniowe dla pacjentów po transplantacji tego narządu, trzeba uwzględnić stan odżywienia przed i po przeszczepie, wydolność narządu, choroby towarzyszące oraz sposób leczenia immunosupresyjnego i jego ewentualne powikłania.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Żywienie i postępowanie dietetyczne po przeszczepie nerki

Dietetyk kliniczny Paulina Gryz-Ryczywolska

Przeszczep nerki jest najbardziej optymalną metodą leczenia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. W porównaniu do innych metod leczenia nerkozastępczego, przeszczep nerki wydłuża i poprawia komfort życia. Formułując zalecenia żywieniowe dla pacjentów po transplantacji tego narządu, trzeba uwzględnić stan odżywienia przed i po przeszczepie, wydolność narządu, choroby towarzyszące oraz sposób leczenia immunosupresyjnego i jego ewentualne powikłania.

Czytam więcej
Article image

AKTYWNOŚĆ W DIECIE

Wpływ aktywności fizycznej na ciśnienie tętnicze krwi

Fizjoterapeuta Tomasz Chomiuk

Istnieją silne dowody naukowe potwierdzające istotny wpływ systematycznej aktywności fizycznej (AF) na parametry układu sercowo-naczyniowego. Badania kliniczne wykazały, że regularny wysiłek aerobowy działa korzystnie w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego, obniża ryzyko sercowo-naczyniowe oraz zmniejsza umieralność.

czytaj dalej

AKTYWNOŚĆ W DIECIE

Wpływ aktywności fizycznej na ciśnienie tętnicze krwi

Fizjoterapeuta Tomasz Chomiuk

Article image

Istnieją silne dowody naukowe potwierdzające istotny wpływ systematycznej aktywności fizycznej (AF) na parametry układu sercowo-naczyniowego. Badania kliniczne wykazały, że regularny wysiłek aerobowy działa korzystnie w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego, obniża ryzyko sercowo-naczyniowe oraz zmniejsza umieralność.

Czytam więcej

MENU

Menu w chorobach układu krążenia

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.

czytaj dalej

MENU

Menu w chorobach układu krążenia

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.

Czytam więcej
Article image

SUPERFOODS

Brokuły

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Brokuł (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) jest to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się zawartością wielu związków aktywnych biologicznie i zaliczana jest do pokarmów roślinnych o jednym z najsilniejszych potencjałów przeciwnowotworowych1.

czytaj dalej

SUPERFOODS

Brokuły

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Article image

Brokuł (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) jest to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się zawartością wielu związków aktywnych biologicznie i zaliczana jest do pokarmów roślinnych o jednym z najsilniejszych potencjałów przeciwnowotworowych1.

Czytam więcej

ENGLISH FOR DIETETICS

Diet and longevity

Doktor nauk o zdrowiu Magdalena Milewska, Grzegorz Pamrów

Część tekstu pochodzi z 7 modułu (Diet and longevity) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

czytaj dalej

ENGLISH FOR DIETETICS

Diet and longevity

Doktor nauk o zdrowiu Magdalena Milewska, Grzegorz Pamrów

Część tekstu pochodzi z 7 modułu (Diet and longevity) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Czytam więcej