menu close arrow_back_ios person_add home

Spożycie miękkich margaryn zgodne z zaleceniami wiodących instytucji

dr Lucyna Pachocka

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

01-09-2016

7/2016

Ostatnie 60 lat przyniosło znaczącą poprawę składu i jakości codziennej diety Polaków, a najważniejszą zmianą jest modyfikacja struktury spożycia tłuszczów. Jemy coraz więcej tłuszczów roślinnych i dobrze na tym wychodzimy!

Tabela 1. Praktyczny przewodnik po znanych tłuszczach (Źródło: Instytut Żywności i Żywienia, 2015 r.)

 

TŁUSZCZ/ŹRÓDŁO TŁUSZCZU (+) ZALECANE,
(-) NIEZALECANE,
(+/-)*
Olej rzepakowy +
Olej lniany +
Oliwa z oliwek +
Olej palmowy -
Olej kokosowy -
Olej słonecznikowy +/-
Olej sojowy +/-
Masło +/-
Margaryna miękka +
Margaryna twarda -
Śmietana +/-
Jaja +/-**
Ser żółty +/-
Mięso +/-
Tłuste ryby +
Tran +
Orzechy +

 

* W ograniczonych ilościach

** Osoby zdrowe: 4−6 jaj tygodniowo, osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego: do 3 jaj

 

PRZYPISY

  1. Joint WHO/FAO expert consultation “Diet, Nutrition, and the prevention of chronic diseases”, WHO Technical report series 916, Geneve, 2008
  2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol, „EFSA Journal” 8(3),2010, 1461.
  3. Jarosz M. (red. nauk.), Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, IŻŻ, 2012.
  4. Dong D. Wang, MD, MSc et al., Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2016.

O autorze

dr Lucyna Pachocka

CZYTAM ARTYKUŁY

Ogólnopolskie Centrum Dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia