menu close arrow_back_ios person_add home

Charakterystyka żywieniowa nietypowych/niekonwencjonalnych rodzajów mięsa

Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.

Coraz częściej sięgamy po „nowe” gatunki mięs, pochodzące często od egzotycznych dla nas zwierząt. Wiele takich rodzajów mięs można zjeść w coraz większej liczbie restauracji w Polsce. Niektóre firmy obecne na polskim rynku zajmują się importem egzotycznego mięsa i każdy może na zamówienie sprowadzić dla siebie wybrane z nich. W niniejszym artykule scharakteryzowano wartość odżywczą mięsa pochodzącego z różnych gatunków zwierząt. Skupiono się na przedstawieniu dostępnych danych, takich jak: wartość energetyczna, zawartość białka, aminokwasów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych.

Coraz częściej sięgamy po „nowe” gatunki mięs, pochodzące często od egzotycznych dla nas zwierząt. Wiele takich rodzajów mięs można zjeść w coraz większej liczbie restauracji w Polsce. Niektóre firmy obecne na polskim rynku zajmują się importem egzotycznego mięsa i każdy może na zamówienie sprowadzić dla siebie wybrane z nich. W niniejszym artykule scharakteryzowano wartość odżywczą mięsa pochodzącego z różnych gatunków zwierząt. Skupiono się na przedstawieniu dostępnych danych, takich jak: wartość energetyczna, zawartość białka, aminokwasów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych.

 

Konina

Wartość energetyczna mięsa z konia wynosi 113–117 kcal/100 g. Konina zawiera 22,7–22,9 g białka i 2,4–2,9 g tłuszczu w 100 g produktu.

Białko mięsa końskiego zbudowane jest przede wszystkim z: kwasu glutaminowego (3,1 mg/100 g), kwasu asparaginowego (2,0 mg/100 g), lizyny (2,0 mg/100 g) i leucyny (1,8 mg/100 g). Spośród aminokwasów w najniższym stężeniu obecne są: cysteina (0,22 mg/100 g), tryptofan (0,32 mg/100 g) i metionina (0,59 mg/100 g). W koninie występują nasycone kwasy tłuszczowe (0,9 g/100 g), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (0,85 g/100 g) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (0,6 g/100 g).

 

Mięso zwierząt hodowlanych i dzikich jest dla wielu osób istotnym elementem codziennej diety. Mimo że nie jest ono niezbędne w naszych jadłospisach dla utrzymania właściwego zdrowia, to niezaprzeczalnie jest źródłem wysokowartościowego białka, niektórych witamin i składników mineralnych. Ponadto mięso dla wielu ludzi jest również atrakcyjnym sensorycznie dodatkiem do wielu potraw.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Bartosz Kulczyński

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, doktorant Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Współwłaściciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia. Redaktor w czasopiśmie naukowym „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”.