TERMIN: 18 października 2018, MIEJSCE: Warszawa

18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia - oficjalnego patrona "Współczesnej Dietetyki", w ramach Narodowego Programu Zdrowia, skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach.
W ramach spotkania omówione zostaną między innymi najnowsze zalecenia żywieniowe, zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków, a także kwestie dotyczące konieczności obniżania w posiłkach zawartości soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Propagowanie zdrowego stylu życia oraz zmiana nieprawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci wspiera działania mające na celu przeciwdziałanie rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się tutaj